După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău

După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău
Ghenadii Eșmekov


Provine dintr-o familie înstărită, care a ajuns însă la limita sărăciei, după ce a fost deportată în Siberia. În căutarea unei vieți mai bune, a ajuns în Republica Moldova, pe atunci membră a Uniunii Sovietice. Aici, a reușit să-și găsească un loc de muncă respectabil, să-și întemeieze o familie și să-și formeze o pasiune – apicultura. Este vorba de Ghenadii Eșmekov, originar din Republica Mari El, Rusia, care, începând cu anul 1967, locuiește la Chișinău.

„Nu am avut parte de o copilărie”

În 1928, bunicii și părinții bărbatului au fost deportați în Siberia. Și asta pentru că erau înstăriți – aveau gospodărie, propriile magazine în Republica Mari El. Li s-a interzis să revină în casa care le-a aparținut. În încercarea de a-și reface viața, părinții au ridicat o nouă locuință, modestă. La scurt timp, aceasta a fost însă demolată, fiindcă nu ar fi avut autorizație de construcție.

„Am ajuns să trăim într-o crescătorie de cai. Pe urmă, am ajuns într-o anexă a unui magazin. Eram doar eu, mama și fratele mai mare. Tata a murit pe front. În ’49, în încăperea în care locuiam urma să fie amenajat un magazin pentru cărți. Ne-au alungat, fără a ne oferi altceva în schimb”, ne-a povestit printre lacrimi Ghenadii Eșmekov.

Bărbatul spune că nu avut parte de o copilărie. „Trăiam în sărăcie, ca niște câini. Nu aveam ce mânca, trăiam pe cartof, nu văzusem ani la rând zahăr. Pâine albă am văzut prima dată pe la șapte ani, când am mers la un control la spital. Militarii răniți primeau pâine albă. Pe vremea Uniunii Sovietice, toată atenția era direcționată către republicile membre, dar poporul rusesc suferea de foame, trăia foarte prost”, a explicat el.

Ghenadii Eșmekov; sursa foto: Vasile Șoimaru

După căsătorie, fratelui său i-a fost acordat un apartament. Odată cu apariția celor doi copii, acesta a devenit însă neîncăpător. Așa că Ghenadii Eșmekov, fiind atunci angajat la o uzină, după absolvirea specialității planificarea industriei, a fost nevoit să-și caute un loc de trai.

„Salariul era prea mic ca să-mi pot permite chiria unei locuințe. Am mers la director și i-am spus că aș avea nevoie de un apartament. Mi-a zis însă că Uniunea Sovietică e mare”, susține bărbatul.

Un anunț dintr-un ziar i-a schimbat viața

Un articol care anunța construcția termocentralei de la Cuciurgan l-a adus în țara noastră, în 1967.

„Mi-am luat concediu și am venit la Cuciurgan. De îndată mi s-a oferit de lucru, fiindcă nu erau specialiști, veneau oameni din toată Uniunea Sovietică. Mai aveam câteva zile de concediu și am zis să vizitez Chișinăul. Era ziarul „Chișinăul de seară”, iar pe ultima pagină erau anunțuri de angajare. Când colo, citesc că se creează o organizație de construcții și că, timp de un an de muncă, se dă apartament. Stăteam pe gânduri dacă să trăiesc la Cuciurgan sau la Chișinău. Am mers la director, i-am arătat documentele, diploma și mi-a spus că mă ia la lucru. Am mers în Rusia și mi-am dat demisia. Am revenit, lucram, trăiam la cămin, iar într-un an mi s-a dat apartament”, povestește Ghenadii Eșmekov.

„Moldovenii nu sunt zgârciți, sunt foarte primitori”

Aici și-a găsit viitoarea soție, care i-a adus pe lume o fată. Iar peste câțiva ani și-a descoperit pasiunea pentru apicultură. „Bani nu ajungeau. Locuiam pe strada Ion Creangă și în apropiere se organiza o expoziție. Am întâlnit acolo un cunoscut care deja se ocupa de apicultură, m-a îndrumat și am început și eu să mă ocup”, a spus el.

Datorită albinelor, bărbatul a cutreierat întreaga țară. „Moldova mi-a înlocuit patria. Am întâlnit aici oameni care m-au ajutat mult. Închiriam mașini și duceam albinele prin toată republica, unde înflorea salcâm, tei, floarea-soarelui. Eram bine primiți peste tot. Moldovenii sunt tare binevoitori. Oameni necunoscuți, dacă stăteau în curte și mă vedeau, mă chemau la masă. Nu sunt zgârciți. În Rusia așa ceva nu s-ar fi întâmplat”, susține Ghenadii Eșmekov.

Ghenadii Eșmekov; sursa foto: Vasile Șoimaru

Necunoșterea limbii de stat, printre regrete...

Totuși, bărbatul are un regret – că nu a reușit să învețe limba română. „Înainte nu era nevoie să cunoști limba de stat. Toată documentația în întreprindere era în limba rusă, în colectiv erau puțini moldoveni. Acum, când mergi la policlinică, medicul vorbește în limba de stat. Eu rog să treacă la rusă, dar sunt întrebat de cât timp trăiesc aici, de ce nu am învățat”, menționează el.

În schimb, a insistat ca nepotul să nu-i repete greșeala. „Când nepotul a început școala, am spus gata, dau bani, căutați un profesor bun, ca să știe la perfecție limba de stat. Când a finalizat liceul, a reușit să intre la facultatea de drept cu predare în limba de stat”, spune cu mândrie Ghenadii Eșmekov.


Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)

Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)

Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cu deserturi cu gust de copilărie cariera academică (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cu deserturi cu gust de copilărie cariera academică (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Noi alerte de călătorie în Grecia, Spania și Israel
 • 3
  Capitală: Cu 1% mai mulți copii născuți și cu 5% mai multe decese. Cum s-a schimbat situația demografică în prima jumătate a anului 2020
 • 4
  Air Moldova dă asigurări: Cei 115 pasageri, blocați vineri pe aeroportul din Istanbul, au ajuns la Chișinău
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.