Opoziția și coaliția de guvernare s-au întâlnit la Parlament. Diacov: S-au format două grupuri de lucru care vor căuta soluții în agricultură și învățământul pe timp de COVID

Opoziția și coaliția de guvernare s-au întâlnit la Parlament. Diacov: S-au format două grupuri de lucru care vor căuta soluții în agricultură și învățământul pe timp de COVID

PD, PAS, Platforma DA și PSRM au stat la sfat, timp de două ore, despre agricultură, pandemie și reînceperea procesului de învățământ. Ca urmare a întâlnirii, în fața presei a ieșit președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Acesta a anunțat că în urma discuțiilor s-a convenit crearea a două grupuri de lucru, conduse de democrații Nicolae Ciubuc și Monica Babuc, unul dedicat agriculturii iar altul - situației pandemice și procesului educațional. 

„Ceea ce nouă ne-a lipsit în acest parlament e dialogul. Am avut un schimb fierbinte de păreri. Am discutat situația din agricultură, COVID-19 și începerea procesului de învățământ. A fost un schimb de păreri interesant. Dar toate fracțiunile au fost active. S-au format două grupuri de lucru. Primul grup e format din patru persoane, conduse de domnul Ciubuc, vor evalua situația în agricultură. D-na Babuc va coordona grupul care se va ocupa de propuneri în legătură cu pandemia COVID-19 și învățământ. Colegii din opoziție sunt gata să convoace ședința Parlamentului în timp record. Și noi vrem să convocăm ședința, dar nu înainte ca grupurile de lucru să pună pe masă un proiect de decizie”, a spus Diacov.

Deputata Monica Babuc a dat asigurări că grupul său de lucru se va preocupa de identificarea resurselor financiare pentru asigurarea instituțiilor de învățământ cu măsuri de prevenire COVID-19 și de plata tuturor orelor suplimentare pentru profesori. „Suntem dispuși să discutăm alocarea primelor de august pentru profesori, acum înghețate”, a punctat Babuc.

Publicitate

Nicolae Ciubuc a a spus că grupul său de lucru va demonstra că e aproape de producătorii agricoli. „E necesar de identificat un compromis”. „Situația e dificilă, pe lângă secetă avem pandemie, ea generează probleme economice în alte domenii. Agricultorii trebuie să înțeleagă gravitatea problemei, e important să avem un consens, înțelegere și răbdare”, a spus Ciubuc. Potrivit alesului, în următoarele zile se va comunica strâns cu diverse instituții ale statului, cum ar fi Camera de Comerț și Industrie sau Ministerul Agriculturii.

Reamintim că marți dimineața a avut loc o ședință PD-PSRM, la care s-a discutat situația din agricultură, gestionarea pandemiei COVID-19 și redeschiderea școlilor.

Tot pentru 11 august, reprezentanții fracțiunilor parlamentare Platforma DA, PAS și PD au stabilit o întâlnire la care sunt planificate discuții pe marginea unui singur subiect - problemele din agricultură.

Declarațiile politicienilor vin pe fundalul protestelor agricultorilor, care se desfășoară în mai multe localități. Fermierii le cer autorităților ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puțin 3000 lei per hectar.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal