Luptă tăcută între SUA, China și UE pentru zonele bogate în hidrocarburi de la Polul Nord

Luptă tăcută între SUA, China și UE pentru zonele bogate în hidrocarburi de la Polul Nord

SUA, China și Uniunea Europeană au intrat într-o luptă tăcută,  dar dură în această perioadă pentru controlul asupra zonelor din Arctică, bogate în hidrocarburi și de o importanță strategică imensă, scrie zf.ro care citează Euractiv. 

Noul tărâm de interes pentru marile puteri ale lumii este Arctica. Uniunea Europeană şi America încearcă să oprească influenţele Rusiei și ale Chinei în această zonă bogată în petrol, gaze naturale şi resurse minerale, dar şi de o importanţă militară strategică.

Marile puteri au propriile strategii pentru a cuceri acest nou tărâm. Statele Unite au declarat recent că vor avea o prezență activă în zonă, special pentru a opri extinderea Rusiei și Chinei acolo.

Uniunea Europeană este ușor în urmă cu planurile sale. Are de patru ani o strategie pentru regiunea arctică, iar acum vrea să schimbe abordarea, un proces lent al cărui deznodământ este acum neclar.

Discuțiile în UE sunt aprinse cu privire la acest subiect extrem de important pentru organizație. Viitorul uniunii poate depinde de cum gestionează situația din Arctica, mai ales în contextul Brexitului. Însă nu este clar ce anume vrea Uniunea să facă.

Alţii nu pot şi nu vor să aştepte. Finlanda, la fel că Norvegia şi Danemarca, este în curs de actualizare a propriei sale strategii naţionale arctice. Fostul premier finlandez Antti Rinne a cerut în mod repetat UE să facă acelaşi lucru. Statele nordice consideră că este nevoie de o prezență europeană tot mai puternică în Arctica, iar asta se poate face cu o strategie proprie europeană.

Deşi China n-are acces direct la regiunea arctică, Beijingul şi-a intensificat constant influenţa dincolo de Cercul Polar în ultimul deceniu. Ceea ce a dus la tensionarea relațiilor cu țările nordice.

Și Statele Unite au criticat reacțiile lente ale Uniunii Europene cu privire la extinderea influenței Rusiei în regiune. Aflat în urmă cu câteva zile în Danemarca, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA şi mulţi dintre aliaţii lor au reacţionat prea lent la interesele chineze şi ruse în regiunea arctică.

În 2018, China şi-a dezvăluit viziunea pentru un „Drum al mătăsii polar", iar în acelaşi an o companie de construcţii de stat a intrat în concurs pentru renovarea aeroporturilor din Groenlanda, un teritoriu arctic autonom care aparține Danemarcii. Acolo, SUA au o bază aeriană strategică. Luna trecută, SUA şi-au redeschis consulatul din Groenlanda, închis din 1953, notează Euronews.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal