O deputată PAS a criticat două companii aeriene pentru modul în care se comportă cu clienții în timpul pandemiei. Reacția companiilor

O deputată PAS a criticat două companii aeriene pentru modul în care se comportă cu clienții în timpul pandemiei. Reacția companiilor

Cereri de rambursare ignorate, anularea curselor cu o zi înainte de zbor, anunțarea zborurilor care nu pot fi operate. Sunt doar câteva dintre problemele semnalate de deputata PAS, Galina Sajin, în cadrul unei conferințe de presă. Aleasa poporului a criticat companiile Air Moldova și Fly One și a declarat că va depune tot efortul pentru ca asemenea practici să fie revăzute. Pe de altă parte, companiile susțin că operatorii aerieni funcționează după proceduri reglementate strict de autorități, prin intermediul telegramelor securizate care, în unele cazuri, sunt primite cu câteva ore înainte de instiuirea unor restricții.

„Oamenilor nu li se rambursează banii achitați pentru bilete anulate, ceea ce este ilegal. De multe ori aceștia nu primesc niciun răspuns la cererile de rambursare. Companiile oferă vouchere de unică folosință care nu sunt nici pe departe convenabile pentru cetățeni, ele sunt de unică folosință, respectiv dacă voucherul are o valoare de 300 euro, iar persoana cumpără un alt bilet de 100 euro, diferența de 200 euro nu se rambursează, acești bani nu pot fi folosiți”, a declarat Galina Sajin.

Deputata PAS a adăugat că, deseori, companiile anunță curse zilnice chiar dacă în perioada pandemiei oamenii zboară mai rar:

„În consecință, cursele respective sunt anulate cu 1 zi sau 2 înainte de zbor. Se anunță zboruri chiar dacă se cunoaște de dinainte că nu vor putea fi operate. Iarăși, oamenii cumpără bilete și zborul se anulează cu 24 ore înainte. Aceste practici trebuie revăzute, iar drepturile cetățenilor respectate conform prevederilor legale”.

De cealaltă parte, compania aeriană Fly One, a declarat prin intermediul unui comunicat de presă că pperatorii aerieni sunt nevoiți să găsească soluții din cauza restricțiilor impuse fără notificări prealabile.

„Acest lucru ne obligă să acționăm în regim alert și să informăm în timp restrâns pasagerii despre modificările efectuate. Conform datelor preliminare, pierderile companiilor aeriene se estimează la aproximativ 80 de milioane de dolari în 2020, iar fluxul de pasageri va scădea cu cel puțin 50% față de 2019. Multiple companii aeriene s-au văzut nevoite să reducă din personal, iar unele au falimentat. În aceste condiții, când companiile se confruntă cu o gravă criză de lipsă a lichidităților, majoritatea țărilor au susținut companiile aeriene prin crearea unui cadru normativ favorabil îndreptat spre acordarea de subvenții”, se arată în comunicatul emis de companie.

FLYONE susține că a adoptat o politică echilibrată bazată pe cele mai bune practici recomandate la nivel internațional, printre care: modificarea gratuită a datei de zbor în baza orarului de zboruri disponibil, vouchere cu rambursarea a 120% din costul biletului și rambursarea costului biletului în condițiile tarifului.

De altfel, și conducerea companiei aeriene „Air Moldova” susține că criticile au fost înaintate de persoane care sunt departe de industria aviației civile și probabil, nu conștientizează efortul titanic care trebuie să-l depună astăzi o companie aeriană pentru a supraviețui.

„Efortul Air Moldova este și mai semnificativ, odată ce structurile guvernamentale, de la începutul pandemiei, nu au inițiat nici măcar o discuție asupra unui eventual suport al statului pentru aviația civilă, aflată în stare muribundă.

La capitolul „exemple de gestionare a crizei”, considerăm mai oportună menționarea practicii altor state, precum Germania sau Romania, care au acordat suport masiv propriilor companii aeriene, atât de stat cât și private. În consecință, aceste companii aeriene deja și-au început revenirea de la consecințele pandemice.

Air Moldova, pe de altă parte, a fost lăsată pe cont propriu să facă față sutelor de zboruri anulate și creșterii îndatorării față de mii de pasageri”, se arată în reacția oficială a companiei.

Mai mult, reprezentanții companiei spun că cea mai optimă soluție în această perioadă e să ofere posibilitate pasagerilor să își folosească biletele anulate, până la sfârșitul anului 2021, modificând data zborului absolut gratuit.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.