Premierul Ion Chicu vine cu reacții dure la încercarea agricultorilor de a bloca drumurile naționale în timpul protestelor din ultimele zile. Șeful Cabinetului de Miniștri atenționează că statul intervine cu sumele de care dispune, iar gestul agricultorilor crează disconfort altor cetățeni. Premierul a analizat și contribuția la bugetul de stat a agricultorilor nemulțumiți de efectele secetei.
„Atest în ultima perioadă – ieri, alatăieri, azi, unele proteste ale agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei, proteste care se materializează prin blocarea drumurilor, traseelor naționale. Stimați agricultori, vreau să vă anunț că Guvernul vine cu suport, dar nici într-un caz reprezentanții acestei ramuri economice nu pot crea dificultăți altor cetățeni. Blocarea drumurilor nu este o soluție și cu asta nu o să obțineți nimic mai mult decât deja a fost promis și alocat”, a spus Chicu la ședința Executivului din 12 august.
Mai mult, premierul a analizat și contribuția la veniturile statului din partea fermierilor de la Ștefan Vodă.
„Atunci când trei săptămâni în urmă, agricultorii din Ștefan Vodă și Căușeni au blocat traseele, am făcut și o analiză a rezultatelor acestor agricultori în perioada 2014-2020. Cifrele arată că impozitele în 2019, achitate de ei, circa 20 de agricultori, constituie circa 620 de lei la hectar, an reușit din punct agricol.
Deci agricultorii care prelucrează 14 mii de ha au plătit total la buget 9,4 milioane de lei. Tot ei au primit în 2019 subvenții de la stat în sumă de 8,7 milioane de lei. Net achitat de ai este de 700 mii lei, ceea ce este aproape nimic”, constată Chicu.
Potrivit lui, în acest an aceiași fermieri vor primi suport de aproape 15 milioane de lei, doar suport material pentru prima grupă de culturi.
„De aceea vreau să înțelegeți că tot ce solicitați dumneavoastră vine de la cetățeni. De la alți agenți economici. Când blocați traseele gândiți-vă care sunt efectele”, a adăugat Chicu.
AGORA precizează că agricultori din 14 raioane din zona de sud-est au ieșit la proteste. Fermierii le cer autorităților ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puțin 3.000 lei per hectar.
Mai mult, agricultorii au propus Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii o serie de revendicări. Printre acestea se numără instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații

Protestele agricultorilor vor fi supravegheate de poliție. Ce reguli trebuie să respecte participanții

Agricultorii revin la proteste. Fermieri din 14 raioane au creat o listă cu revendicări pentru Guvern

Câți bani va aloca Guvernul pentru a susține agricultorii și ce sume vor primi fermierii pentru fiecare hectar compromis

Seceta a făcut ravagii pe 450 de ha de porumb la Ungheni. Agricultor: „N-o să putem strânge niciun grăunte. Roada e compromisă la 100%” (VIDEO)

Un bărbat din capitală, găsit strangulat la balcon. Ce spun oamenii legii
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
