Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței Guvernului, termenele de vânătoare pentru sezonul 2020– 2021. Astfel, se permite vânătoarea pentru următoarele specii: mistreți, iepuri de câmp, fazani, gâște, rațe, lișițe, găinușe de baltă, porumbei, prepelițe, vulpi și șacali.
Conform prevederilor Hotărârii se permite organizarea vânătorii în zilele de miercuri, sâmbătă și duminică, inclusiv în zilele de sărbători stabilite de legislație.
În context, în toate zilele săptămânii, vânătoarea se permite în terenurile fondului forestier de stat atribuite în folosință de către Agenția „Moldsilva”, în scop de gospodărire cinegetică, cu informarea în formă scrisă de către beneficiar, în prealabil cu două zile calendaristice, a subdiviziunii teritoriale a Agenției „Moldsilva”, precum și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
De asemenea, în toate zilele săptămânii, este permis vânatul în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în terenurile de vânătoare ale fondului forestier de stat, conform regulilor aprobate de către Agenția „Moldsilva”.
Totodată, se interzice vânatulrmătoarelor specii: mamifere - cerb comun, cerb cu pete, muflon, căprior, elan, bursuc, vidră, jderi, hermelină, nevăstuică; păsări - potârnichi, porumbei de scorbură și de stâncă, turturică, cuc, țigănuș, lopătar, barză, cocor, gâscă cu gât roșu, rața roșie, culici, sitari, fluierari, pescăruși, cormoran, egretă, pelican, stârc, lebede, toate păsările răpitoare, speciile de limicole și cele din familia vrăbiilor, inclusiv alte specii din Cartea Roșie a Republicii Moldova.
Partidele de vânătoare la vulpi, șacali și mistreț vor fi organizate prin măsurile stabilite și aprobate de gestionarii fondurilor de vânătoare, cu respectarea cerințelor de biosecuritate, indispensabile eradicării rabiei la vulpi și controlului pestei porcine africane la mistreți.
Vânătoarea de-a lungul frontierei de stat se admite în baza avizului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, eliberat în condițiile Legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova.
*
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Chicu: „Este o adevărată vânătoare pentru echipamente. Cine va da mai mult, acela le primește”

S-au pornit la vânătoare, dar au încălcat regimul de frontieră. Ce pedeapsă riscă făptașii
