„Am discutat despre vaccinul contra coronavirusului, despre crearea căruia președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Dodon pe Facebook.
Nu toți însă au întâmpinat cu entuziasm vestea cu privire la vaccinul rusesc. Bunăoară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
De precizat că deocamdată doar ţări din America Latină, Orientul Mijlociu şi Asia şi-au manifestat interesul pentru noul vaccin. Vaccinul dezvoltat de ruşi nu a trecut de faza a treia de testare unde sunt implicaţi mii de participanţi pentru a verifica siguranţa şi eficienţa acestuia.
Reamintim că aproape 31% din cetățenii R. Moldova ar accepta un vaccin anti-COVID-19, arată un studiu realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt, Germania.
La începutul acestei săptămâni, înainte ca rușii să anunțe despre vaccinul lor, directorul Agenției Naționale Sănătate Publică, Nicolae Furtună a spus Moldova își așteaptă rândul pentru primirea unui vaccin calificat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.