Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

În perioada lunilor august-octombrie, conform calendarului polenic al Republicii Moldova, are loc înflorirea ambroziei, pelinului, lobodei și a cânepei. Luând în considerare această particularitate locală, dar și pandemia actuală COVID-19, este foarte important să facem diferența dintre simptomele caracteristice alergiilor și a infecției cu noul coronavirus, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Iată care sunt semnele unei alergii și cum ne luptăm cu ea.

De asemenea, ANSP îndeamnă Autoritățile Publice Locale să se implice activ în distrugerea plantelor ce provoacă reacții alergice. Metodele utilizate sunt diferite și includ:

 • Măsuri mecanice, prin discuire, cosire, smulgerea manuală a plantelor.
 • Măsuri chimice – aplicarea ierbicidelor, prin utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Care sunt semnele ce determină că suferim o alergie?

Publicitate

Circa 20 – 30% din populația de pe glob raportează simptome ale alergiilor la polen. Această cifră este în continuă creștere din cauza poluării aerului atmosferic, a modificărilor condițiilor climaterice, intensității curenților de aer care răspândesc o cantitate excesivă de polen la distanțe mari.

În această perioadă, care coincide cu înflorirea plantelor menționate anterior, la persoanele predispuse la alergii își pot face apariția simptome ca: strănutul, obstrucția nazală, pruritul nazal și ocular, lacrimațiile, tusea, respirația dificilă sau chiar astmul bronșic.

Diagnosticul alergiilor sezoniere se confirmă în baza simptomelor enumerate și a testelor, care indică cât de garvă este alergia. Tratamentul alergiilor este destul de complex și se prescrie de către specialiștii alergologi în baza rezultatelor de laborator, manifestărilor clinice și a particularităților individuale.

Persoanele alergice au un risc mai mare de a dezvolta forme grave de COVID-19?

Conform studiilor disponibile până în prezent, informează ANSP, reacțiile alergice nu au fost identificate drept un factor de risc major pentru infecția cu COVID-19 sau pentru un debut mai grav și complicații severe ale infecției virale.

Pe de altă parte, astmul sau reacțiile alergice severe fac parte din afecțiunile cronice ale plămânilor care predispun la dezvoltarea complicațiilor și formelor severe de infecție.

Nu există nici un motiv pentru care persoanele care suferă de reacții alergice la polen să se autoizoleze odată cu apariția simptomelor sezoniere caracteristice similare infecțiilor respiratorii acute. Ei trebuie să urmeze tratamentului antialergic prescris de medic, să evite maximal posibil contactului cu alergenul și în cazul în care simptomele se agravează: apare febră sau dificultăți progresive de respirație, să apeleze de urgență serviciul 112 pentru a exclude infectarea cu COVID – 19.

Cum prevenim și luptăm cu reacțiile alergice?

Tratamentul alergiilor este destul de complicat și chiar foarte costisitor pentru persoanele alergice, spun specialiștii. În acest context, aplicarea măsurilor de profilaxie individuală și de combatere a plantelor alergene este oportună.

Pentru a preveni apariția semnelor clinice, persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă plimbările în apropierea plantelor alergene. De asemenea, se recomandă spălatul frecvent pe mâini și față, schimbarea hainelor după plimbare, aerisirea și igienizarea locuinței.

Pentru a evita pătrunderea polenului în ochi și nas  se recomandă purtarea măștilor de protecție individuală și a ochelarilor.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal