Problemele agricultorilor, discutate de deputați și miniștri. Platforma DA insistă să fie mărite compensațiile pentru fermierii afectați de secetă

Problemele agricultorilor, discutate de deputați și miniștri. Platforma DA insistă să fie mărite compensațiile pentru fermierii afectați de secetă

În formatul unui grup de lucru, reprezentanții formațiunilor politice și miniștri au abordat problemele agricultorilor pe trei aspecte- finanțarea, reeșalonarea datoriilor și impozitele plătite de fermieri. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, într-o conferință de presă. Deși au fost găsite soluții pentru unele dintre problemele agricultorilor, Platforma DA insistă ca mărimea subvențiilor să fie mărită, iar deputații să se convoace în ședință extraordinară săptămâna viitoare.

„Timp de două zile, grupul de lucru a avut mai multe audieri, cu întâlniri cu ministrul Finanțelor, al Agriculturii, reprezentanți ai băncilor. Pe alocuri discuțiile au fost aprinse, cu diferențe de abordări. Am identificat câteva soluții, dar la implementarea lor la fel avem diferențe de abordări” a spus Slusari.

Potrivit lui, în cadrul întâlnirilor au fost abordate problemele agricultorilor pe trei aspecte. Ce ține de finanțare, Slusari a punctat că Platforma DA insistă pentru surse totale de 500 de milioane de lei pentru subvenții acordate agricultorilor.

„Aici ministrul Finanțelor și premierul au alte păreri. Dar cele 200 de milioane nu sunt suficiente și agricultorii nu pot să-și rezolve problemele pentru prelucrarea solului și semănatul culturilor. Propunem majorarea compensațiilor. Colegii sunt mai rezervați, dar noi insistăm mai mult”, susține deputatul.

Totodată, s-a discutat și problema reeșalonării datoriilor pentru creditele . Grupul de lucru a ajuns la concluzie că este necesar de adoptat legea specială. Aceasta în condițiile în care suma totală se ridică la 3 miliarde de lei. Se propune ca aceasta să fie reeșalonată timp de un an fără penalități și arestarea bunurilor de către bănci.

Cât despre impozite, membrii grupului de lucru consideră că agricultorii afectați de secetă să fie scutiți pentru un an de achitarea impozitelor aferente salariilor prin rambursarea TVA de către stat.

De altă parte, Platforma DA, insistă să fie convocată săptămâna viitoare ședința extraordinară a Parlamentului. „Există legi care trebuie modificate de urgență, nu putem aștepta până în septembrie! PSRM-PD au o poziție oscilantă în acest sens”, a subliniat Slusari.

Alexandr Slusari a mai spus că mâine la nivelul fracțiunilor vor fi întâlniri cu reprezentanții guvernului pentru a acționa etapizat și strategic în privința soluțiilor discutate.

De asemenea, deputatul Nicolae Ciubuc a precizat că scopul grupului de lucru a fost identificarea soluțiilor cu impact financiar și a altor soluții care i-ar ajuta pe agricultori.

„În cadrul discuțiile cu colegii de la MA și partenerii de dezvoltare care acordă credite tehnice, am reușit să obținem reeșalonarea datoriilor față de aceste credite pentru 12 luni. Va permite renegocierea acordului cu fermierii. Vorbim de 200 milioane de lei, sumă care va fi restricționată. Am încercat să găsim barierele în accesarea subvențiilor. Am venit cu propunerea să fie excludem certificatul cu privire la lipsa datoriilor la bugetul de stat. Asta le va permite să beneficieze de subvenții în condiții generale.Vom modifica regulamentul de subvenționare, în așa fel ca subvențiile să fie achitate direct băncilor, fără a fi nevoie să fie achitată dobânda mai întâi”, a spus Ciubuc.

Democratul a mai spus că nu este necesară instituirea stării de urgență în agricultură:

„Instituirea stării de urgență este inutilă în condițiile în care venim cu soluții. Din discuțiile cu sectorul bancar, starea de urgență nu va rezolva nimic, pentru că noțiunea de forță majoră în ansamblu nu include starea de urgență și nici condițiile climaterice.Discuțiile nu sunt finalizate. Trebuie să identificăm surse financiare pentru a majora compensațiile, restrucuturarea datoriilor față de bănci, mai discutăm cu întreprinderile furnizoarea de input-uri. Vom continua să lucrăm pentru a obține cele mai reale rezultate”.

Reamintim că marți dimineața a avut loc o ședință PD-PSRM, la care s-a discutat situația din agricultură, gestionarea pandemiei COVID-19 și redeschiderea școlilor.

Tot pentru 11 august, reprezentanții fracțiunilor parlamentare Platforma DA, PAS și PD au stabilit o întâlnire la care sunt planificate discuții pe marginea unui singur subiect - problemele din agricultură. 

Declarațiile politicienilor vin pe fundalul protestelor agricultorilor, care se desfășoară în mai multe localități. Fermierii le cer autorităților ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puțin 3000 lei per hectar. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Pensiile nu vor fi indexate pe conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte scump”

Pensiile nu vor fi indexate pe conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte scump”

Republica Moldova participă pentru prima dată la o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO. Aurescu: O premieră binevenită

Republica Moldova participă pentru prima dată la o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO. Aurescu: O premieră binevenită

Bogdan Aurescu a solicitat repetat lui Dmitro Kuleba să recunoască inexistența „așa-zisei limbi moldovenești”

Bogdan Aurescu a solicitat repetat lui Dmitro Kuleba să recunoască inexistența „așa-zisei limbi moldovenești”

Advertoriale
Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  De mâine, cetățenii vor fi informați despre gradul de vulnerabilitate, spune ministrul Spatari
 • 2
  Compania Horus a venit cu o reacție despre avaria de la Termoelectrica și amenință că-și va retrage inginerii
 • 3
  Limba română este pe locul trei printre cele mai vorbite limbi în Anglia și Țara Galilor
 • 4
  Chișinăul se întâlnește la masa de discuții cu Tiraspolul: Criza energetică și libera circulație, principalele subiecte
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.