Inscripții cu creta pe asfalt - infracțiune? Un activist Occupy Guguță, chemat la poliție după ce a scris mesaje în fața Ambasadei Belarusului

Inscripții cu creta pe asfalt - infracțiune? Un activist Occupy Guguță, chemat la poliție după ce a scris mesaje în fața Ambasadei Belarusului

Unul dintre protestatarii grupului de inițiativă Occupy Guguță, care a participat la o  întrunire pașnică în fața Ambasadei Belarus la 11 august alături de colegii săi,  în semn de solidarizare cu protestatarii din Belarus, a fost chemat să se prezinte la sectorul de poliție. Oamenii legii consideră că atunci când a scris mesaje cu creta pe asfalt, acesta ar fi încălcat prevederile Codului Contravențional - „Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale”. Asociației Promo-LEX a reacționat la situația creată și vine cu câteva observații.

La întrunire din 11 august au participat 8 membri ai grupului de inițiativă Occupy Guguță. La scurt timp s-au adunat 10 carabinieri și polițiști care le-au cerut participanților să nu scrie cu creta pe trotuar, menționând că „e suficient că au scris mesaje pe pancarte”, precizează într-un comunicat Asociației Promo-LEX.

De asemenea, forțele de ordine le-au cerut participanților să se deplaseze la 10 metri de sediul ambasadei și să continue întrunirea peste drum, dar și să se legitimeze pentru a întocmi lista participanților la întrunire.

Asociația notează că după finalizarea întrunirii, unul dintre participanți a fost chemat să se prezinte la sectorul de poliție, unde acesta a fost informat că, prin scrierea mesajelor cu creta pe asfalt a încălcat prevederile Codului Contravențional „Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale”.

Protestau opt persoane, iar la fața locului au intervenit 10 polițiști

Publicitate

În contextul celor întâmplate, Asociației Promo-LEX remarcă că numărul de 10 carabinieri și polițiști sosiți la locul întrunirii este disproporționat de mare ținând cont de caracterul pașnic al întrunirii și numărului mic de opt participanți, iar prezența lor fizică a fost de natură să intimideze participanții la întrunire.

Totodată, menționează că în timpul desfășurării întrunirilor, participanții pot utiliza orice mijloace grafice sau sonore de exprimare a ideilor sau atitudinilor și nu ține de competența forțelor de ordine să se expună asupra oportunității utilizării unuia sau altui mijloc de exprimare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal