Polițiștii semnalează încălcări contravenționale din partea agricultorilor care protestează: S-ar fi deplasat neautorizat în grup pe drumuri publice

Polițiștii semnalează încălcări contravenționale din partea agricultorilor care protestează: S-ar fi deplasat neautorizat în grup pe drumuri publice

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției atenționează agricultorii are s-au pornit cu tractoare la un protest în capitală că, pe parcursul deplasării organizate au admis abateri de la cadrul normativ prevăzut de Codul Contravențional. Mai exact, fermierii ar fi încălcat două puncte ce țin de „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”.

Polițiștii informează că vor documenta și acționa în cadrul legii pe marginea pretinselor abateri admise de agricultori. Aceștia fac referire la două articole din CC pe care le-ar fi încălcat fermierii în timp ce se deplasau spre Chișinău cu tractoarele.

Oamenii legii susțin că s-ar fi deplasat neautorizat în grup pe drumurile publice și ar fi blocat intenţionat o bendă de circulaţie sau arteră de transport.

Totodată, polițiștii fac referire și la hotărârea 21 din 24 iulie a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică și spun că întrunirile, inclusiv și de acest gen, urmează a fi organizate cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.

„Îndemnăm participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației”, precizează oamenii legii.

Amintim că agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă au pornit spre Chișinău la volanul tractoarelor pe 13 august. Destinația finală planificată era Piața Marii Adunări Naționale, unde fermierii planificau să protesteze în fața Guvernului. Pe drum, aceștia au fost opriți la Anenii Noi și testați la consumul de alcool. Rezultatele testelor au arătat zero alcool în aerul expirat.

În același timp, primarul general Ion ceban a declarat că Chișinăul nu are, astăzi, capacitatea de a face față unui protest în care vor fi implicate unități de tehnică agricolă, întrucât multe străzi se află în reparații. În acest context, a făcut apel către ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, să gestioneze situația.

Publicitate

Totodată, în urmă cu câteva ore, premierul Ion Chicu a declarat că mulți agricultori care amenință cu proteste sunt de fapt activiști civici ai Platformei DA, iar Guvernul nu acceptă asemenea instrumente de șantaj, precum și blocarea căilor de acces.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal