
„A luat decizii contrare legii și practicilor stabilite”. Trei membri CSM, cu opinie separată despre desemnarea lui Clima în funcția de președinte CA Chișinău
Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, scrie Ziarul de Gardă. Într-o opinie separată, cei trei consideră că hotărârea CSM, adoptată la 28 iulie 2020 „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.
・
„Considerăm că CSM a desconsiderat aceste principii, selectând în funcția de președinte al CA Chișinău o persoană cu o imagine compromisă prin activitatea sa în calitate de judecător”, afirmă cei trei membri ai CSM.
Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestei acuzații este că judecătorul Vladislav Clima, în toamna anului 2019 a fost unul dintre organizatorii procedurilor neconstituționale de revocare a membrilor CSM și a blocării instituționale a activității organului de autoadministrare judecătorească. „Neconstituționalitatea acestor acțiuni a fost contestată la Comisia de la Veneția, declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția, d. Gianni Buquicchio în acest sens fiind făcute publice…”, se precizează în document.
„Prin acțiunile întreprinse în toamna anului 2019, judecătorul Vladislav Clima a admis un atentat asupra organului reprezentativ al puterii judecătorești, nesocotind grav legea fundamentală. Prin această activitate, judecătorul vizat a compromis statutul de judecător, încălcând flagrant obligația de a se supune doar legii și nu intereselor de grup”, punctează membrii CSM în document.
Autor:
Ei menționează că Vladislav Clima a luat „decizii contrare legii și practicilor stabilite pe dosare de rezonanță”.
Ei amintesc și de hotărârea prin care i-a fost atribuit un teren de circa 1,1 ha de la Moldexpo companiei „Finpar Invest”, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc.
Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat concluzionează că în aceste circumstanțe „se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului Vladislav Clima, determinat de susținerea fără merit a acestui candidat la o funcție administrativă în CA Chișinău.
Cu nouă voturi pro, Vladislav Clima a fost desemnat, pe 28 iulie, președinte al Curții de Apel Chișinău. Președintele nu a semnat încă decretul de numire a acestuia în funcție. Subiectul a fost și tema unui miting al PAS în fața Președinției. Pe 3 august, PAS i-a cerut președintelui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire a lui Vladislav Clima în fruntea Curții de Apel Chișinău.
Clima este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care în 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din Chișinău nu au fost validate.
De menționat este faptul că mbasadorul UE în Republica Moldova, Peter Mihalko a criticat decizia de numire a lui Clima și a spus că de din acel moment oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire în urma desemnării „persoanelor cu o integritate indubitabilă” în sistemul judecătoresc.