Declarația Băncii Transilvania
„Moldova are nevoie de bănci puternice şi de investiţii, pentru a susţine economia, firmele şi oamenii. Sistemul bancar este coloana vertebrală a economiei. De sănătatea băncilor, de transparenţă, de forţă şi de capitalizarea acestora depinde sănătatea şi forţa întregii economii. Ţara are nevoie de o economie dinamică şi de un sistem bancar modern pentru a finanţa investiţiile în sănătate, în educaţie şi în infrastructură, precum şi pentru a asigura protecţia socială a oamenilor.
Prin includerea Victoriabank în evenimente care au avut loc acum 6 ani în sistemul bancar din Moldova, fără a se ţine seama de acţionarii de acum, care nu au nicio legătură cu faptele, ne simţim penalizaţi, cu toate că am contribuit la modernizarea ţării. Însă avem încredere în sistemul judiciar din Moldova şi avem încredere că va acţiona transparent.
Banca Transilvania a investit în 2018 în acţionariatul Victoriabank, iar sosirea băncii noastre în Moldova a fost salutată cu entuziasm şi speranţă de clienţi, de populaţie, autorităţi şi companii, după 10 ani în care nicio bancă străină nu a investit în ţară. Intrarea BT în Moldova a fost un semnal pozitiv pentru investitori. Victoriabank este acum o bancă modernă, transparentă şi puternică, iar clienţii şi economia au de câştigat în urma eforturilor acţionarilor de a moderniza banca, însă aceste progrese – realizate cu contribuţia esenţială a celor 1.200 de angajaţi ai Victoriabank - se pot pierde uşor fără stabilitate şi predictibilitate.
Obiectivul acţionarilor noi a fost şi rămâne acela de a contribui la modernizarea sistemului bancar din Moldova şi la finanţarea companiilor şi a oamenilor. În 2 ani, BT, alături de BERD, a contribuit semnificativ la modernizarea şi transparentizarea Victoriabank, la deschiderea de relaţii cu bănci corespondente din vestul Europei, care de mult îşi închiseseră porţile pentru Moldova şi faţă de dezvoltarea sistemului bancar, în ansamblu.
Noi, BT, avem multă treabă în Moldova pentru că, aşa cum spunem noi, suntem ceea ce facem.”
Anunțul Procuraturii
Amintim că zilele trecute Procuratura Anticorupție a confirmat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei de la Victoriabank. Potrivit anchetatorilor, instituția ar figura în dosarul fraudi bancare, iar acțiunile au dreot scop repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului.
În fapt, este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.
Comentariile Victoriabank și BERD
La scurt, conducerea Victoriabank a venit cu o reacție și a declarat că se arată surprinsă de implicarea sa în dosarul fraudei bancare și că este deschisă pentru o colaborare cu autoritățile în acest caz.
La rândul său, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în calitate de acționar la Victoriabank, a comunicat că a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva băncii din Republica Moldova.
„Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, a punctat instituția într-un comunicat de presă.De menționat că împreună, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare dețin în Victoriabank pachetul majoritar de acțiuni de peste 66%.
Grupul Financiar Banca Transilvania este prezent în Republica Moldova de mai bine de 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.