„Toate demersurile sunt tratate în mod egal”. ANI reacționează, după ce mai mulți deputați au depus sesizări pe numele colegilor

„Toate demersurile sunt tratate în mod egal”. ANI reacționează, după ce mai mulți deputați au depus sesizări pe numele colegilor

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) vine cu o primă reacție după ce mai mulți deputați, predominant din PSRM, au transmis sesizări la adresa instituției pe numele unor colegi din alte partide. ANI susține că petițiile și sesizările sunt distribuite în mod aleatoriu și sunt tratate în mod egal, indiferent de numele și apartenența politică a expeditorului.

ANI scrie că toate actele de acest fel „sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate””.

„La rândul său, conform legilor speciale ale ANI, inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor, nu solicită și nici nu primesc dispoziții, inclusiv de la președintele sau vicepreședintele ANI, fiind direct responsabili de calitatea controalelor efectuate și a actelor de constatare emise. ANI nu a admis în niciun caz prioritizări sau favorizări în procedura de examinare a petițiilor după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale, toate sesizările fiind obligatorii și examinate în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și demersurile expediate din numele deputaților, indiferent din care fracțiune parlamentară sunt parte, sunt tratate în mod egal. Iar în cazul în care se va stabili încălcări ale legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va emite acte de constatare, cu informarea subiecților și a publicului”, scrie într-un comunicat al instituției.

Publicitate

Autoritatea Națională de Integritate susține că „nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”.

Reamintim că, pe parcursul ultimei luni, mai mulți deputați s-au adresat la ANI, sesizând instituția de încălcări din declarațiile de venit ale altor deputați. De exemplu, pe 13 august, deputatul socialist Vlad Batrîncea a depus sesizare pe numele lui Iurie Reniță (Platforma DA), fiind convins că acesta nu poate trăi pe 3.000 de lei lunar.

La 11 august, deputatul socialist Nicolae Pascaru a solicitat verificarea averii deputatului Pro Moldova, Oleg Sîrbu.

Pe 7 august, socialistul Vasile Bolea s-a adresat la ANI pentru a verifica declarația de avere a deputatului PAS, Petru Frunze.

La sfârșitul lunii iulie curent, socialistul Grigore Novac a cerut verificarea declarațiilor de avere și interese ale doi deputați PAS, Dumitru Alaiba și Veronica Roșca. Asta în timp ce ANI a constat că Novac ar fi admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal