
Raport BNM: Inflația se menține pe o traiectorie descedentă în R. Moldova
Inflația se menține pe o traiectorie descedentă în R. Moldova. Aceasta s-a diminuat de la 5,9 la sută în luna martie până la 4,3 la sută în luna iunie și se menține conform Strategiei politicii monetare a BNM. Cel puțin asta arată ultimul raport al inflației.
・
Potrivit datelor, această evoluție a fost susținută de scăderea contribuțiilor pozitive din partea prețurilor la produsele alimentare, a celor la combustibili și a inflației de bază.
Diminuarea prețurilor la combustibili a fost generată de diminuarea prețurilor la petrol pe piața internațională. Așteptările negative, dar și restricțiile privind stoparea răspândirii COVID-19 au determinat un impact dezinflaționist din partea cererii interne. Astfel, a fost susținută scăderea ratei anuale a inflației de bază. Prețurile reglementate au conturat o dinamică relativ stabilă în perioada de referință.
Spre finele trimestrului II 2020, în contextul precondițiilor de majorare a prețurilor la produsele de panificație, dar și a unor condiții agrometeorologice nefavorabile pentru unele culturi agricole, s-au conturat anumite presiuni inflaționiste din partea prețurilor la produsele alimentare care ar putea să se manifeste și în perioada următoare.
Totodată, acestea vor fi atenuate, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii interne care vor continua în perioada următoare în contextul impactului COVID-19.
În același timp, în România, prețurile cresc pe fondul crizei pandemice. Doar în luna iulie curent, acestea s-au majorat cu 2,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Ziarul Financiar. Astfel, rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie 2020 la 2,8%, faţă de 2,6% în iunie şi 2,3% în luna mai.