Cum evităm prăpastia între generații în anii de adolescență? Vezi sfaturile unui psiholog, dar și caracteristicile fiecărei generații

Cum evităm prăpastia între generații în anii de adolescență? Vezi sfaturile unui psiholog, dar și caracteristicile fiecărei generații

Micile conflicte dintre generații, viziunile și stilurile de viață diferite au fost întodeauna un subiect actual și interesant pentru majoritatea oamenilor. Psihologa Ana Niculăeș a deschis parantezele în cadrul unui interviu pentru ea.md și ne spune că fiecare generație are trăsăturile ei dinstincte, iar problema prăpastiei între generații în anii de adolescență a unei persoane e reprezentată de dificultăţile de relaţionare, lipsa de comunicare şi agresivitatea crescută. 

„Cântecul vârstelor”

În ultima perioadă tot mai des auzim despre prăpastia între generații, care ne duce mereu cu gândul la neînțelegerile care se produc între părinți și copii, viziunile diferite, stiluri de viață contrastante, dar oare au existat aceste concepte dintotdeauna?

„Nicio generaţie nu a reuşit până acum să stingă conflictul dintre părinţi şi copii. Părinţii se plâng permament că adolescenţii şi tinerii sunt iresponsabili, iar copiii, la rândul lor, vorbesc despre modul învechit de gândire al părinţilor. Conflictul dintre generatii de fapt este conflctul dintre nou si vechi, el a fost, este și mereu va fi”, spune psihologa.

X Y Z

Am auzit în nenumărate rânduri despre aceste trei generații. Dar puțini sunt cei care cunosc trăsăturile lor distincte. 

Generația X – este generația celor născuți între anii 1965 și 1979
Generația Y – este generația celor născuți între anii 1980 și 1994
Generația Z – este generația celor născuți între anii 1995 până în prezent

A defini generațiile doar după criteriul anului nașterii nu este doar superficial, ci și incomplet. Mediul cultural și contextul socio-politic sunt criterii care își spun cuvântul și care conturează anumite caracteristici ale fiecărei generații. De aceea psihologa va încerca în continuare să ne prezinte doar câteva trăsături generale ale generațiilor X, Y și Z, exclusiv din punct de vedere al relației lor cu evoluția tehnologiei.

„Generația X – cunoscută și sub numele de generația cu „cheia la gât” sau „generația MTV”, este formată de persoanele născute între anii 1965 și 1979 (cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani). Sunt persoane care și-au trăit adolescența în perioada de expansiune a televiziunii, care încă citesc ziare, ascultă radio și se uită la televizor. Sunt pricepuți când e vorba de tehnologie, căreia îi recunosc meritele, își petrec destul de mult timp pe mediile de socializare, dar sunt încă sceptici când vine vorba de transferuri financiare online.

Generația Y, cunoscută și sub numele de Millenials, este formată de adulții zilelor noastre (între 24 și 39 de ani). Ei sunt cei care și-au petrecut cea mai mare parte a copilăriei și adolescenței fără smartphone și social media. Gândiți-vă doar la faptul că Facebook nu a devenit „omniprezent” decât în anul 2008, iar primul iPhone a fost inventat în ianuarie, 2007.

Millenials sunt cei care au crescut în perioada de explozie a internetului și computerelor și au dezvoltat o relație de tip „love and hate” în ceea ce privește tehnologia. Sunt cei care apreciază autenticitatea, pun mai mare accent pe „experiențe”, de la concerte la evenimente sociale, până la preocupări sportive, iar experiența de cumpărare a unui produs cântărește destul de mult în decizia finală.

Generația Z – iGeneration, Centannials sau „nativii digitali”, se referă la persoanele născute la mijlocul anilor 90. Aproximativ 91% dintre cei care compun această generație au acces la smartphone și 90% dintre ei se uită zilnic pe YouTube. Pun accent pe salvarea planetei, tind sa adopte un stil de viață vegan și slow fashion. Sunt printre primii care au crescut cu social media și tehnologia mobilă – aceasta este principala caracteristică generală a acestei generații”, spune Ana Niculăeș.

Cum se manifestă problema prăpastiei între generații în anii de adolescență a unei persoane?

Principalele cauze ale conflictelor dintre părinţi şi „copiii – adolescenţi” sunt reprezentate de dificultăţile de relaţionare, lipsa de comunicare şi agresivitatea crescută. Toate acestea au la bază emoţii negative pe care le trăiesc atât părinţii, cât şi copiii: tristeţea, însingurarea, neputinţa, frica de eşec, deznădejdea, furia, etc.

„Care sunt indiciile după care ne dăm seama că părinţii şi „copiii-adolescenţi” nu se află pe aceeaşi lungime de undă? Un prim indiciu ar fi că niciuna dintre părţi nu ascultă ceea ce spune cealaltă până la capăt, se apelează la un ton nepotrivit, există mari diferenţe de opinii, care nu mai pot fi „negociate”, se „activează” atât orgoliul părintelui, care este atotştiutor, cât şi al copilului, care consideră că părinţii au idei învechite. Se cunoaşte prea bine faptul că perioada adolescenţei este una furtunoasă, în care transformările sunt spectaculoase şi de maximă complexitate” , povestește psihologa.

„Psihiatrul Rudolf Dreikurs a definit cateva scopuri pe care comportamentele „rebele” le indeplinesc: atenția, puterea, răzbunarea, inadecvarea și distracția. Este important de știut că intensitatea stărilor și comportamentelor ce duc la împlinirea acestor scopuri este direct proporționala cu descurajarea adolescentului”, spune specialista.

„Pentru adolescent, căutarea atenției devine o problemă în raport cu grupul frecventat și mai puțin cu familia. Dacă acesta este obișnuit să fie întotdeauna în prim planul atenției familiei, va cauta acest lucru și de la grupul de prieteni. Asumarea unor comportamente ieșite din normă poate fi prețul plătit de către acesta pentru a primi toată atenția de care el are nevoie.

Adolescenții au nevoie să arate că sunt puternici. Nevoia de putere este principalul laitmotiv al adolescenței. De aici, intrarea în lupta de putere cu adulții este o metodă des întâlnită. Dacă adultul înțelege acest mecanism, va putea evita aceste lupte, arătându-i că îi este alături, nu împotrivă.

Adolescenții răzbunători sunt cei care se simt răniți de viață și vor să nu ramână mai prejos. Adultul, dacă se va putea abține în a riposta și nu va intra în jocul adolescentului, va reuși pâna la urmă să dezamorseze tensiunile ce se acumulează.

Inadecvarea, ca tehnică de a fi lăsat în pace, este comună celor ce sunt constant îngrijorați de performanțele pe care le au. Frica de eșec îi poate plasa pe o poziție din care nici măcar să nu mai încerce să facă ceva. Dacă li se prezintă eșecul ca fiind primul pas spre succes și că, astfel, vor putea învăța ce și cum să nu facă, starea de tensiune se va disipa, iar curajul își va face loc în viața lor.

Distracția este cea mai mare descoperire a adolescenței. „Distracția mare”, nu cea a copiilor, cea „adevărată”. Dacă distracția este prezentată că fiind ceva complet separat de viață normală, de sarcinile vieții cotidiene, de ideea de școală și învățat, adolescentul este foarte posibil să refuze să și-o mai dorească. Viața poate fi făcută interesantă într-o mulțime de feluri, trebuie doar să știi cum să faci asta, iar aici modelul comportamentelor adulților este cel mai important”, povestește psihologa.

„Conceptul cheie al evitării acestor situații este integrarea corectă a copilului în cadrul familiei încă din copilăria mică, în oferirea posibilității de a se exprima și de a contribui la mersul familiei, dar cu limite, reguli și respect.  Dacă indivizii se simt importanți, conectați la mediul familial, stiu că sunt capabili și se pot descurca, dacă știu că ei contează în sânul familiei, vor avea curaj să se dezvolte și să fie responsabili pentru sine și cei din jur”, mai adaugă specialista.

Este adevărat că unele persoane s-ar putea confrunta cu fenomenul „adolescenței” mai târziu decât semenii săi?

Perioada de adolescență este diferită pentru fiecare persoană în mod particular. Psihologa Ana Niculăeș spune că doar 1/3 dintre adolescenți vor trece printr-o perioadă de adolescență însoțită de proteste, în timp ce pentru alții această perioadă poate fi una mai liniștită fără caracteristici foarte evidente. Specialista ne mai sugerează că unele perosoane s-ar putea confrunta cu fenomenul „adolescenței” chiar și la 25-26 de ani.

„În orice manual de psihologia vârstelor, adolescența începe în jurul vârstei de 14 ani și se termină în jurul vârstei de 19 ani. Aceste limite sunt influențate de foarte mulți factori, iar, în practică, se pot întâlni cazuri de „adolescență târzie” și la persoane de 25-26 de ani”, povestește Ana Niculăeș.

Perioada mai lungă de școlarizare, traiul în comun cu părinții, amânarea asumării responsabilităților traiului zilnic sau o mai înceată dezvoltare afectiv emoțională îl pot ține pe tânăr într-o poziție de dependență față de alte persoane, inabilitatea de a face față provocărilor vieții adulte.”

Cum să abordeze părinții perioada de adolescență și ce practici să excludă din procesul de educație?

 • Să fie modele de comportament pozitiv pentru copiii lor! Dacă părintele vorbeşte pe ton ridicat, aşa vor face şi copiii; dacă părintele este dezordonat sau stresat, aşa pot fi şi copiii; dacă părintele se implică „în salturi” în treburile gospodăreşti, la fel pot face şi copiii, în activitatea şcolară.
 • Să îşi cunoască bine copiii, ca să poată aprecia în mod just, ce face bine şi ce greşeşte.
 • Să dezvolte relaţii de înţelegere, încredere, dragoste, respect, şi întrajutorare şi unitate între toţi membrii familiei.
 • Să aibă autoritate (şi nu să fie autoritari!) asupra copilului.
 • Să îmbine, cu tact, recompensele si sancţiunile, fără a fi nevoie să îi aplice copilului „corecţii”.
 • Să fie empatici- să se transpună în postura adolescentului, să-şi aducă aminte ce gândeau, ce simţeau şi ce greşeli au făcut atunci.
 • Să înveţe să îşi exprime emoţiile în prezenţa copiilor.
 • Să utilizeze, cât mai des, cuvintele : „Te iubesc!” (necondiţionat, aşa cum eşti, cu bune şi cu rele), „Mulţumesc” (că exişti, că eşti copilul meu), „ Iartă-mă!” (şi eu greşesc!)

Articolul integral găsești pe ea.md. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Numărul victimelor exploziei din piața Surmalu din Erevan a ajuns la 16 morți

Numărul victimelor exploziei din piața Surmalu din Erevan a ajuns la 16 morți

Tauber, adusă de mascați la Judecătoria Chișinău. Magistrații urmează să decidă dacă deputata rămâne în arest preventiv (VIDEO)

Tauber, adusă de mascați la Judecătoria Chișinău. Magistrații urmează să decidă dacă deputata rămâne în arest preventiv (VIDEO)

Vrei o profesie în industria de dezvoltare a jocurilor video? Învaț-o la UTM și obține o calificare în Game Design

Vrei o profesie în industria de dezvoltare a jocurilor video? Învaț-o la UTM și obține o calificare în Game Design

Advertoriale
Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
 • 2
  Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism
 • 3
  PORȚIA de istorie: De ce în URSS Moldova era considerată „grădină înfloritoare”, cum era văzută problema secetei acum 80 de ani și ce soluții erau propuse
 • 4
  Presa din Ucraina: În această dimineață au avut loc explozii pe peninsula Crimeea (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.