Construcția „Braus Imobiliare” de la Ciocana: Vecinii acuză consilierii municipali că și-au schimbat poziția, investitorii cer dreptate, iar aleșii locali caută o cale de mijloc

Construcția „Braus Imobiliare” de la Ciocana: Vecinii acuză consilierii municipali că și-au schimbat poziția, investitorii cer dreptate, iar aleșii locali caută o cale de mijloc

Lanțul contradicțiilor legate de construcția companiei „Braus Imobiliare”, de pe strada Mircea cel Bătrân 15, continuă. De această dată, locatarii blocurilor vecine susțin că consilierii municipali, după ce anterior le-ar fi promis susținere și anularea construcției, acum ar urma să schimbe codul zonei de construcții ca aceasta să fie conform regulilor. De cealaltă parte, investitorii, care și-au procurat apartamente în viitoarele blocuri, se arată nedumeriți: „Care sunt nemulțumirile lor și de ce intervin acum când au fost deja ridicate atâtea etaje?”, se întreabă un viitor locatar. Ambele părți cer autorităților locale să rezolve problema. Iată ce spun consilierii municipali.

Avocatul Gheorghe Macovei, cel care apără interesele locatarilor din blocurile vecine șantierului de construcții, de pe str. Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2, a explicat că terenul pe care este amplasat șantierul ar fi interzis pentru construcția blocurilor locative.

„Zona se află sub codurile C2 și C7 cu limitări atât ce ține de nivelul de etaje, cât și destinația construcției. Lucrurile date au fost recunoscute de Agenția Supraveghere Tehnică. În plus s-a demonstrat că distanța buteliilor de petrol și gaz de pe teritoriul stației PECO, care trebuie să fie nu mai aproape de 60 de m, la blocurile respective se află în raza interzisă”, spune avocatul în cadrul unei conferințe de presă organizată de IPN.

Publicitate

Acesta menționează că, în decembrie 2019, primarul Ion Ceban a retras autorizația de construcție, iar în martie 2020, în urma unui proces de judecată, au fost anulate certificatul de urbanism și autorizația de construcție. Cazul, susține apărătorul, este de mult timp în vizorul consilierilor municipali.

„În toamna anului 2019, consilierii au fost informați despre situația care se întâmplă, iar o mare parte dintre ei au și vizitat șantierul de lucru, zonele adiacente și s-au întâlnit cu locatarii. Cei mai mulți dintre consilieri cunosc foarte bine situația și nu numai că o cunosc, dar și au întreprins anumite acțiuni în vederea curmării ilegalităților. Astăzi, însă avem o schimbare radicală a situației, cu întoarcerea poziției consilierilor la 1800”, spune Macovei.

...

„O astfel de decizie se argumentează prin numărul mare de contracte de investiții în spațiul locativ încheiate. Adică, nu-i interesează că sunt încălcări la nivelul normelor arhitectural-urbanistice, că sunt norme ce țin de siguranța anti-incendii. Se invocă anumite investiții a unor locatari, sunt puși și ei în pericol și se permite ca această ilegalitate să continue”, se arată nemulțumit avocatul.

Denis Dobrioglu, locatar al unui bloc din preajma construcției, afirmă că consilierii municipali ar fi influențați de interese politice. „Straniu este faptul că toți acești reprezentanți ai CMC, care au fost la fața locului au promis că construcția va fi stopată și anulată, că sunt pentru locatari și doresc ca totul să fie legal, pentru ca până la urmă tot ei să încerce să modifice destinația zonei. Pentru ce v-am votat în CMC, stimați consilieri?”, afirmă acesta.

Zeci de familii au investit în blocul de locuit. Și ei cer să intervină consilierii municipali

De cealaltă parte, zeci de familii deja au investit în viitoarea construcție. Contactat de AGORA, unul dintre investitori, care a rugat să-i păstrăm anonimatul, ne-a comunicat că, împreună cu cei care au procurat apartamente, s-au adresat în mod repetat la consilierii municipali cerându-le să intervină pentru a soluționa problema.

„Adevăratele persoane care au pierdut în această istorie, sunt viitorii locatari și firma investitoare. În timp ce vecinii stau în casele lor la cald, noi am dat bani pentru o locuință, însă acum suntem nevoiți să stăm la chirie”, spune investitorul.

Principala nedumerire ține însă de insistența cu care își manifestă nemulțumirea vecinii.

„Este clar interesul ascuns al avocatului. Când a fost demarată construcția, toate actele erau în regulă. Până acum nu am înțeles clar care sunt nemulțumirile vecinilor, dar dorim să ajungem la un numitor comun. De ce vecinii nu și-au arătat dezacordul și nemulțumirea atunci când au început lucrările de construcție? Am ajuns acum, când au fost ridicate o bună parte din etaje, când s-au procurat mai mult de jumătate dintre apartamente, ca dumnealor să devină foarte insistenți în nemulțumirile pe care le au. De ce n-au intervenit la început ca să oprească construcția. Atunci, poate nici noi nu era să investim”, spune bărbatul.

Totodată, acesta susține că nu cunoaște despre actul menționat de avocatul vecinilor, precum că s-ar intenționa schimbarea codului zonei de construcții. Mai mult, potrivit lui, tot ce au cerut de la autoritățile locale a fost să permită construcția în baza proiectului inițial.

La această etapă, investitorii doresc ca în situația creată să existe un dialog în formatul tuturor părților, împreună cu reprezentanții autorităților locale. „Deocamdată fiecare parte este chemată separat. Dorim să ne întâlnim ca să putem discuta și să le putem pune întrebări vecinilor, dar și noi să fim auziți”, spune bărbatul.

Consilierii municipali: Primăria riscă să achite despăgubiri de peste 200 de milioane de lei

Solicitați de AGORA, consilierii municipali au ținut să dezmintă acuzațiile precum că și-ar fi schimbat total poziția în acest caz. „Anul trecut am aflat despre această problemă și despre neregulile de la acest obiectiv. Am scris o sesizare în care am prezentat aceste probleme în fața conducerii orașului. Esența acesteia a fost nu să stopăm lucrările și să avem încă o construcție nefinisată în oraș. Am dorit din start ca „Braus Imobiliare” să înceapă să înlăture neajunsurile și să înceapă dialogul cu toți cointeresații din jurul acestei construcții”, ne-a comunicat consilierul PSRM, Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, „Braus Imobiliare” a propus deja un set de măsuri pentru a satisface revendicările vecinilor. „Braus a schimbat proiectul și intrarea deja este dinspre Mircea cel Bătrân, nu încarcă intrarea în cartier. Au micșorat numărul de etaje. Sunt gata să construiască o parcare pentru toți. Sunt de acord să facă unele lucrări cu canalizarea fluvială. Dar cu ei nu vorbește nimeni. Trebuie să se organizeze un dialog. Totodată, în Primărie există un grup care se ocupă de construcțiile problematice și așteptăm un răspuns și de la ei”, a precizat consilierul.

De altă parte, Chirtoca a menționat că anularea acestei construcții n-ar fi o soluție care să satisfacă toate părțile și e nevoie de o decizie de mijloc.„Se creează impresia că avocații duc acești oameni la un proces nedeterminat, care poate dura ani, la un conflict”, crede consilierul.

Un alt aspect menționat de consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii, este faptul că compania de construcții și investitorii ar fi pe cale să ceară despăgubiri de la autoritățile municipale. „Acum Primăria este în cea mai dificilă situație. Agentul economic împreună cu toți cetățenii care au investit și sunt coproprietari, sunt peste 300 de familii, sunt deja la etapa când își propun să înainteze un proces de judecată Primăria Municipiului, iar Primăria să le restituie cheltuielile care depășesc 200 de milioane de lei. Pentru că atunci când li s-a eliberat certificatul de urbanism Braus a avut tot dreptul să vândă apartamente. Noi consilierii trebuie să apărăm și cetățenii și să ne gândim la bugetul municipal”, spune Mandatii.

Potrivit consilierei, situația este moștenită de la fosta conducere când Primăria, cu încălcări, ar fi eliberat certificat de urbanism pentru blocul A și B unde parțial blocurile ies pe zona C7. Cât despre proiectul de hotărâre prezentat de avocatul Macovei, consiliera a explicat următoarele:

„Schimbarea regimului de construcții se face prin modificări la Planul Urbanistic Zonal. Acum la Chișinău Proiect, nu numai la această adresă, dar pe o porțiune mai mare de la Ciocana se va interveni cu modificări, pentru că pe toată zona de pe Mircea cel Bătrân, pe ambele părți, avem încălcări, și clădirile stau peste linia aceasta, cu circa 5 metri. Acolo se poate schimba zona pentru că toate construcțiile au fost făcute cu această încălcare”.

Modificarea codului zonei a fost propusă, însă va fi supusă dezbaterilor publice doar după ce Chișinău Proiect va termina schimbările, a mai precizat consiliera. Cei doi consilieri consideră că în situația creată sigura soluție este un consens între părțile vizate, fapt pentru care îi îndeamnă la dialog.

Conflictul dintre cele două părți durează de mai bine de un an. Amintim că în luna noiembrie 2019, reprezentanții grupului de locatari din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrîn 13/1 și 13/2, vecini cu șantierul de construcție a companiei „Braus Imobiliare”, au venit la ședința CMC pentru a cere ajutor.

Iar la 5 martie, reprezentanții companiei de construcții „Braus Imobiliare” au fost cei care au venit în fața consilierilor municipali. Investitorii erau nemulțumiți de decizia de suspendare a lucrărilor de construcție a blocului de locuit și se plângeau că riscă să piardă sume mari din banii investiți.

Pe 12 mai, locatarii blocurilor vecine s-au adunat la un protest, spunând că lucrările durează de o săptămână. Atunci ei afirmau că, timp de o săptămână, zilnic solicitau intervenția poliției, fără rezultat.

Redacția AGORA a expus anterior cazul într-un material amplu. Totodată, vom continua să monitorizăm acest caz și să vă prezentăm informații noi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal