Prezidențiale 2020: Până când trebuie să se înregistreze candidații în cursă sau când începe perioada electorală

Prezidențiale 2020: Până când trebuie să se înregistreze candidații în cursă sau când începe perioada electorală

Începând cu data de 25 august, începe perioada electorală pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Toate acțiunile care urmează a fi întreprinse au fost incluse într-un program calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Vedeți mai jos unele termene de realizare a acestora.

Așadar, perioada electorală începe pe 25 august. Până atunci, toate atribuțiile între membrii CEC trebuie să fie deja repartizate, autoritățile să-și cunoască responsabilitățile suplimentare, precum și să fie publicată lista partidelor și a altor organizații social-politice care se pot înscrie în cursă.

Până pe 26 septembrie, trebuie constituite secțiile de votare, în baza propunerilor primarilor. Cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor, vor fi constituite secțiile de vot în străinătate și cele pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Publicitate

Ulterior, până pe 8 octombrie, trebuie să avem birouri electorale ale secțiilor de votare, cu președinte, vicepreședinte și secretar aleși.

Începând cu data de 1 septembrie și până pe 1 octombrie este perioada în care vom afla pretendenții la fotoliul de șef al statului. Atunci pot fi înregistrate grupurile de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaților. Potrivit legii, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin. 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.

După ce vor depune listele de subscripție și actele necesare, candidații care întrunesc toate condițiile urmează a fi înregistrați în termen de șapte zile.

Până pe 8 octombrie, CEC va publica lista tuturor candidaților înregistrați.

Totodată, grupurile de inițiativă vor prezenta săptămânal, în fiecare zi de vineri, sumele de bani primite în conturi. După ce concurenții își vor deschide un fond electoral, și aceste rapoarte financiare vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale. În termen de 48 de ore de la primire, acestea trebuie publicate pe pagina web a instituției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal