Felicia Nedzelschi, editoare AGORA, spune de ce merită să plătești pentru jurnalismul bun: Cine o să facă fact-check la zvonuri? Cumătra, online? (VIDEO)

Felicia Nedzelschi, editoare AGORA, spune de ce merită să plătești pentru jurnalismul bun: Cine o să facă fact-check la zvonuri? Cumătra, online? (VIDEO)

Ne ducem la magazin și ne umplem coșul, iar la casă lăsăm câteva sute de lei. În aceeași seară, mergem la cină și lăsăm o sumă „rotunjoară” la restaurant, plus „ceva la ceai” chelnerului. Înainte de culcare, ne mai uităm pe la știri, desigur cu AdBlock pornit și ne supărăm când la TV vine publicitatea. Ei bine, eu, Felicia Nedzelschi, editoare AGORA, vreau să vă spun ceva.

Au fost momente în cariera mea când am auzit că jurnaliștii fac doar copy paste. Că nu e un job pentru care merită să plătești, ca pentru cafeaua pe care o iei de la colț. Că jurnaliștii vor fi, treptat, înlocuiți cu inteligență artificială și e de bine pentru că știți voi cum e - „îmi iau informația de pe Facebook”.

Publicitate

Dacă ar fi așa, ne-am trezi într-o lume în care politicienii ne fură din ambele buzunare, și nu mai e nicio investigație care să dovedească asta. Ne vom pomeni că cineva stă la pușcărie 5 ani pentru că a furat un harbuz, iar cineva - nicio zi, pentru că a furat o țară. Și nu va fi nimeni care să scrie despre asta.

Încearcă să vizualizezi cine ar transmite din mijlocul inundațiilor, a războiului sau a spitalelor supraaglomerate. Cine ar descoase politicienii și i-ar pune pe jar, ca să vă arate la TV cum sunt cu adevărat? Cine ar separa zvonurile de pe Facebook ca să facă un fact-check? Cumătra, online?

Suntem oameni și noi, ăștia de la presă, dar suntem un pic mai aproape de adevăr. Ajută-ne să-l apucăm în fiecare zi de picioare.

Noi, cei de la AGORA, am făcut primul pas spre o conexiune directă cu voi, cititorii noștri, fără intermediari. De câteva luni, am lansat serviciul de membership AGORA. Asta nu înseamnă că nu ne veți mai putea citi știrile, sau informația va fi doar cu plată. Nu, absolut. Asta înseamnă că acum voi ne plătiți pentru munca noastră, dacă vă place ceea ce vedeți și citiți. Aveți siguranța că nu o face Partidul Burduhoșilor Utopici și nici Ion Ixulescu, care deține funcția de boss serios.

Puteți lua abonamente de „Fan”, „Susținător” sau „Ambasador”, iar plata pe lună e chiar amuzantă. Nici contribuția nu e în van. Mulțumirea noastră vine în formă de reduceri la evenimentele noastre, invitații la teatru, follow up la materialele pe care voi ni le sugerați (da, chiar și la acea groapă care e în curtea blocului vostru deja al cincilea an). Cei care vor lua abonamente de „Ambasador” vor vedea raportul financiar al companiei. Vorba aia, dai un ban, dar face.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal