Discriminare la înregistrarea statului de șomer. Mărul discordiei – asocierea la o companie

Discriminare la înregistrarea statului de șomer. Mărul discordiei – asocierea la o companie
poză simbol

Asocierea unei persoane la o societate cu răspundere limitată nu poate reprezenta temei pentru refuzul de înregistrare a statutului de șomer. Este concluzia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a analizat petiția unei persoane care, astfel, a fost discriminată.

Petiționarul susține că a depus setul de acte necesare pentru a se înregistra în calitate de șomer ca să poată beneficia de suportul financiar acordat de stat pe perioada stării de urgență. Cererea sa însă nu a fost satisfăcută, fiind informat că, în Registrul Agenției Servicii Publice, există date privind deținerea de către acesta a calității de asociat în cadrul unei societăți cu răspundere limitată, ceea ce nu-l face eligibil pentru statutul de șomer. Temeiul refuzului are la bază o circulară a Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, în care este stipulat că titularii patentei de întreprinzători, persoanele înregistrate în calitate de asociat/administrator/fondator al gospodăriei țărănești nu pot fi înregistrați cu statut de șomer, fiindcă activitatea pe care o practică este asimilată activității desfășurate în cadrul unui loc de muncă.  

Consiliul a reținut că practica interpretării extensive a cerinței referitoare la lipsa locului de muncă drept condiție de înregistrare cu statut de șomer, dezavantajează categoria de persoane care nu au un loc de muncă clasic, iar examinarea tuturor circumstanțelor cauzei arată că refuzul față de petiționar a fost determinat tocmai de calitatea acestuia de asociat în cadrul  societății comerciale.

În susținerea poziției sale, petiționarul a menționat că, până în prezent, nu a obținut venituri din activitatea de asociat, iar această calitate în cadrul societății nu se încadrează în definiția locului de muncă, în cadrul căruia persoana activează în baza contractului de muncă, oferind servicii pentru care este remunerat. 

Examinând circumstanțele particulare, Consiliul a ajuns la concluzia că refuzul de înregistrare a statutului de șomer determinat de echivalarea generală a calității de asociat cu activitatea desfășurată la un loc de muncă clasic este neconformă principiului egalității. Mai mult decât atât, Consiliul a constatat că  organul teritorial pentru ocuparea forței de muncă nu a luat în calcul dacă persoana desfășoară anumite activități în societatea respectivă, care este starea economică a societății la momentul depunerii cererii de înregistrare a statutului de șomer și nici disponibilitatea persoanei de a începe imediat activitatea la un loc de muncă identificat.  Astfel, situația particulară în care se regăsea petiționarul, și anume că societatea comercială se afla în proces de lichidare, nu prezenta nici un impediment real de a fi gata să înceapă activitatea imediat în cazul în care urma să fie angajat. 

Simpla deținere a statutului de asociat în cadrul unei societăți cu răspundere limitată nu trebuie echivalată cu deținerea unui loc de muncă care ar justifica respingerea unei cereri de înregistrare cu statut de șomer, a mai punctat entitatea. 

Consiliul, studiind prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, a constatat că în textul actului normativ sintagma „loc de muncă” este utilizată frecvent, însă nu se regăsește noțiunea acestei sintagme. Or, definirea noțiunilor apare drept o precondiție pentru aplicarea uniformă a acestora de către toți actorii implicați. 

Consiliul a luat act de intenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de promovare a unui mecanism privind implementarea prevederilor Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, iar, prin reglementările propuse, speră că nu vor fi admise încălcări ale principiului egalității și nediscriminării.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
TOP 12 orașe din Moldova cu cei mai mulți șomeri. Cea mai afectată regiune este nordul țării

TOP 12 orașe din Moldova cu cei mai mulți șomeri. Cea mai afectată regiune este nordul țării

Șomer online. Cererile de înregistrare a acestui statut vor putea fi depuse la distanță

Șomer online. Cererile de înregistrare a acestui statut vor putea fi depuse la distanță

Pandemia crește numărul șomerilor din Republica Moldova. Situația de pe piața muncii, în vizorul Ministerului Economiei

Pandemia crește numărul șomerilor din Republica Moldova. Situația de pe piața muncii, în vizorul Ministerului Economiei

Advertoriale
Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Salariile procurorilor din R. Moldova au crescut de aproape 4-5 ori. Cum sunt remunerați cei începători și angajații din PG (GRAFIC)
 • 2
  Iran: „Poliția moravurilor” ar fi fost desființată, iar legea obligativității purtării vălului islamic ar urma să fie revizuită. UPDATE: Unele surse neagă informația
 • 3
  Prețul nucilor cu coajă pe piața moldovenească este sub 30 de lei. Se așteaptă o majorare la începutul lui decembrie
 • 4
  Ultima oră! Se reduce rata de bază până la 20%. Octavian Armașu prezintă noile decizii de politică monetară (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.