O membră a Consiliul Superior al Magistraturii a părăsit ședința în formă de protest: „CSM se vrea un tărâm al legii fără lege?”

O membră a Consiliul Superior al Magistraturii a părăsit ședința în formă de protest: „CSM se vrea un tărâm al legii fără lege?”

Membra Consiliului Superior al Magistraturii Carolina Ciugureanu-Mihailuță a părăsit ședința CSM din 18 august în formă de protest. Asta după ce majoritatea a decis votarea unei noi ordini de zi, în condițiile în care precedenta agendă nu fusese consumată.

În debutul ședinței, Carolina Ciugureanu-Mihailuță a atenționat că nu poate fi votată o nouă ordine de zi, în condițiile în care mai sunt patru subiecte din agenda din 28 iulie, care nu au fost examinate. Printre acestea se regăsesc și concursurile pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecători la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău. Mai mult, s-a arătat nemulțumită de faptul că aceste concursuri nu au fost organizate online. Asta în condițiile în care în cadrul instituției fusese înregistrat un caz de infecție cu noul coronavirus și se activa de la distanță.

Președintele CSM, Anatol Pahopol, a declarat însă că aceste concursuri nu s-au desfășurat online, fiindcă mai mulți candidați ar fi insistat că vor să fie prezenți fizic.

Publicitate

„În CSM lucrurile se hotărăsc altfel. Nu știu de ce lipsa unui membru CSM, în condițiile în care avem cvorum, e motiv de amânare. Ne pomenim cu o agendă făcută într-o manieră dubioasă, ca să nu spun tenebră. Suntem nevoiți să discutăm ceea ce trebuia discutat ieri. Concursul a fost întrerupt. Condiționalitatea că vreau să vină pe viu nu obligă CSM să renunțe la ședințele zoom. Dacă vrem să facem concurs, căutăm soluții. Dacă nu vrem concurs, inventăm motive. Ne învârtim în niște paradoxuri și vrem să părem credibili”, a intervenit membra Consiliului Elena Belei.

„CSM se vrea un tărâm al legii fără lege? Regulamentul stabilește clar cum se aprobă ordinea de zi, că agendele ședințelor trebuie să fie consumate. Nu avem niciun temei legal pentru a nu desfășura până la capăt acea ședință. Sunt patru subiecte. E imperios să consumăm agenda adoptată la 28 iulie și după aia să purcedem la examinarea unei noi agende. Judecătorii stau în suspans în aceste trei săptămâni și nu știu care e soarta acestor concursuri”, a insistat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Chiar și așa, ordinea de zi a fost supusă votului și, cu opt voturi pro și patru contra, a fost aprobată.

În semn de protest, Carolina Ciugureanu-Mihailuță a părăsit ședința. „Deoarece nu sunt de acord cu examinarea acestei agende și nu pot să formulez o opinie separată pe această decizie, eu o să mă retrag, fiindcă nu consider că e oportună participarea mea”, a spus ea.

„Dacă la ședințele viitoare o să fie invers și eu nu o să fiu de acord, fix așa o să fac boicot”, a comentat această decizie membra CSM Nina Cernat.

Menționăm că precedenta ședință a Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc pe 28 iulie. Atunci, s-a constatat că un angajat al instituției este infectat cu noul coronavirus. Prin urmare, până pe 18 august, activitatea a fost continuată la distanță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal