Mai multe persoane care se prezintă ca fiind voluntari ai Asociației Obștești (A.O.) „Moldova Mea”, condusă de activistul Fiodor Ghelici, au ajuns în atenția jurnaliștilor de investigație după ce au descoperit că familiile ale căror istorii sensibilizează oamenii și îi fac să doneze nu au mai primit de ani buni ajutor din partea asociației conduse de Ghelici, în timp ce unele persoane pentru care se colectează bani deja au decedat, scrie Ziarul de Gardă.
Voluntarii, care pot fi zăriți în mai multe locații și străzi aglomerate din Chișinău, dar și din alte orașe, opresc trecătorii și îi îndeamnă să doneze „cât îi lasă inima, pentru 21 de familii ai căror copii au grad de dizabilitate, suferă de insuficiență cardiacă, scolioză, leucemie și care sunt la evidență la Pretura Ciocana”.
Fiodor Ghelici susține că voluntarii asociației colectează bani pentru persoane nevoiașe, iar aceștia nu ajung, neapărat, la familiile ale căror istorii sunt invocate de voluntari pe străzi, ci conform principiului „la cine arde mai mult”. ZdG a constatat însă că o parte din bani ajung chiar la voluntarii care-i colectează, ceilalți fiind transmiși liderului Asociației, Fiodor Ghelici.
Ghelici, care a cochetat anterior și cu politica și al cărui nume figurează în mai multe cauze penale sau litigii financiare, ar fi prezentat un șir de acte, pentru a demonstra că a ajutat, în anii 2013-2020, mai multe familii social-vulnerabile din R. Moldova, dar a evitat să spună câți bani colectează zilnic voluntarii a căror activitate o gestionează.
Voluntarii asociației „activează” de mai mulți ani pe străzile din Chișinău, dar și în alte orașe mari. Odată cu depistarea primului caz pozitiv de coronavirus în R. Moldova și declanșarea Stării de Urgență în Sănătate Publică, aceștia au dispărut de pe străzi, dar și-au făcut apariția la scurt timp după relaxarea restricțiilor.

ZDG a colectat mai multe date despre familiile invocate drept destinatare ale acțiunilor de caritate inițiate de asociație, istoriile cărora se regăsesc în mapele voluntarilor. Aceste persoane susțin că banii colectați de voluntari NU mai ajung la ele de mai mult timp sau că, de-a lungul anilor, au primit de la asociație sume infime, de câteva sute sau mii de lei.
Investigația integrală o găsiți aici.
Vezi și aceste știri

Mitropolia Moldovei și OMS au tipărit 100 de mii de iconițe

Doi cetățeni ai Azerbaidjanului, condamnați la opt ani de închisoare pentru șantaj. Ar fi pretins de la un alt azer 10 mii de euro

La practic doi ani de la incendiul de la Filarmonica Națională, Ministerul Culturii abia în septembrie 2022 va anunța concurs de idei pentru o nouă clădire
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
