„Îţi dau una în bot eu amuş”. Angajați ai Consiliului pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, filmați în timp ce iau mită (VIDEO)

„Îţi dau una în bot eu amuş”. Angajați ai Consiliului pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, filmați în timp ce iau mită (VIDEO)

Centrul Național Anticorupți a făcut publice imaginile video care confirmă faptul că mai mulți experți din cadrul Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) au pretins bani de la persoanele, care şi-ar fi pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, pentru a le întocmi setul de acte pentru acordarea gradului de dizabilitate. Mai mult, șapte persoane au fost reţinute pentru 72 de ore.

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai CNDDCM şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi. În unul din episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viaţă, a fost convinsă să achite experţilor 650 de euro ca mulţumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia a fost sunată de către experţii oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcţia lor, au invitat-o la sediu pentru a o forţa să le dea mita menţionată.

Publicitate

Extras din stenogramă:

„- Nu știu dacă o să vă deie cu asta grupă. (se referă la bani)

- Poate face mai departe și trebuie să vă mai dau?

- Nu mi-i dați mie, că nu eu vă dau certificate. Când ați trecut...

– D-apoi eu nu știu, cred că-i așa. (oferă bani).

- Nu. Eu dacă... Na, pune tot acolo lângă cartela a noastră aceea. Pune în

folie”

Extras din stenogramă: (O funcţionar se ceartă cu o persoană cu dizabilităţi)

– Se duce ea acuma şi schimbă nişte bani şi vă dă banii şi gata!

– Bun.

– Numai nu îmi cuvântaţi pe coridor, că nu o să aveţi pensie niciodată în

viaţă!!!

– Da mie nici nu-mi trebuie. Legal numai...

– Închide-ţi gura, închide-ţi gura, că îţ dau una în bot eu amuş!!!

Extras din stenogramă:

– A zis că trebuie să mai adaug. Da ce i-a făcut lui?

– Ap o dat.

– Ap o dat, da ce, ce nu ştiu. Mai adaug, dă-o în dracu.

– Dap i-aţi dat, cât să-i mai daţi?

– I-am dus luni, i-am dus peste 30 000! Iaca pentru aceştia am dus peste 30

000. Două reisuri am dus!

În funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă”, mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

Conducerea CNA precizează că pentru a obţine pensie de la stat, aceştia mergeau la înţelegere cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele ţării, la muncă. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile.

20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale, urmează să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar 7 din ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore. Acestea sunt suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovate, riscă până la zece ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal