Expert-Grup: Cele mai importante 11 modificări în noua Lege a Bugetului

Expert-Grup: Cele mai importante 11 modificări în noua Lege a Bugetului
Foto: Agora


Potrivit expertului Dumitru Budianschi propunerile cu care a venit Guvernul pentru modificarea cadrului legal pentru implementarea politicii fiscale pentru 2015 au fost elaborate în condiții de transparență redusă. Totodată, cel puțin o parte din asociațiile de afaceri au avut ocazia să discute proiectul și să vină cu propuneri. Astfel, unele prevederi dăunătoare din proiectul inițial (publicate în iunie 2014) au fost îmbunătățite, iar altele eliminate. Însă, este necesar de menționat că un dialog foarte bun cu unele asociații de business nu poate substitui totuși dialogul cu societatea în general și cu reprezentanții acesteia.

Cu părere de rău, anume nerespectarea principiilor de transparență în elaborarea măsurilor de politică fiscală în cele mai multe cazuri creează și cele mai mari probleme. Și mai grav este faptul că lipsa unui dialog duce la perceperi eronate și poate crea reacții ostile din partea societății chiar în cazul când proiectele propuse nu sunt chiar atât de proaste.

Pentru 2015, în linii mari propunerile nu prevăd schimbări majore privind regimul de impozitare sau nivelul de taxe. În același timp, proiectul conține un șir de prevederi necesare și utile, care creează condiții de afaceri mai bune și reguli de impozitare mai clare. De asemenea, propunerile conțin ajustări tradiționale ale pragurilor de impozitare și a scutirilor pentru persoanele fizice (la valoarea inflației prognozate, pentru 2015 este 6.4%), precum și majorarea accizelor.

În continuare vom prezenta cele mai importante modificări, atât pozitive, cât și negative:

1. Se impozitează sau nu remitențele? Până în prezent persoanele fizice rezidente în Moldova care nu desfășoară activitate de întreprinzător nu aveau obligația să impoziteze toate veniturile obținute peste hotarele Republicii Moldova, ci doar din activitățile din investiții și financiare. În proiectul prezentat, Guvernul a venit cu propunerea de a introduce în obiectul impunerii toate veniturile obținute de aceste persoane din afara țării. Astfel, toate veniturile obținute peste hotare, inclusiv și cele salariale vor fi impozitate. Prin această modificare de fapt se încearcă instaurarea unei practici normale, existente în majoritatea țărilor. Deci, nu este vorba de impozitarea remitentelor, adică al transferurilor pe care cetățenii le transmit în Moldova.

Totodată, este necesar de menționat că implementarea in forma propusă nu poate fi acceptată, deoarece va crea probleme cu declararea si impozitarea veniturilor salariale obținute în afara Moldovei. Deci, sunt necesare modificări în Codul Fiscal, care ar stipula expres că persoanele care obțin venituri salariale in străinătate (indiferent daca exista sau nu Convenții de evitare a dublei impuneri) sunt impozitate doar in statul respectiv si nu au obligația sa includă aceste venituri in declarația fiscala. Fac excepţie doar persoanele care obțin venituri salariale care sunt plătite de către un angajator care este rezident (sau are sediul permanent ) în Moldova, care vor fi impozabile în Moldova conform prevederilor Codului fiscal și Convențiilor semnate de Moldova. Impozitarea din surse din afara Moldovei sunt reglementate de Codul Fiscal al Moldovei și Convențiile de evitare a dublei impuneri.

 2. Excluderea indemnizaţiilor de concediere din sursele de venit neimpozabile este, in anumite condiții, o inițiativă binevenită, însă în cazul dat noi recomandăm o alta soluție: Aceasta ar consta in plafonarea sumei permise pentru astfel de indemnizații, ca sumă absolută (ex.) nu mai mult de 13.000 lei, ce ar corespunde aproximativ venitului pentru circa 3 luni, calculat ca salariu mediu pe țară. Astfel, companiile ar contribui la protecția angajaților în caz de șomaj, fără a specula această prevedere legală.

 3. Permiterea deductibilității cheltuielilor doar pentru un singur autoturism pentru fiecare subdiviziune a agentului economic, inclusiv sediul central al acestuia. Deducerea uzurii și cheltuielilor pentru întreținerea, funcționarea și reparaţia autoturismelor folosite de persoanele specificate la grupele minore nr. 112 și nr. 121 din Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova, se permite doar pentru un singur autoturism pentru fiecare subdiviziune a agentului economic, inclusiv sediul central al acestuia.

Problema utilizării autovehiculelor agenților economici în scopuri personale există, însă aceasta trebuie văzută întru-un context mai larg. De fapt problema este cu mult mai largă, si ea ar putea fi formulată în felul următor: Utilizarea resurselor agenților economici în scopuri personale ale conducătorilor, patronilor și salariaților, inclusiv prin utilizarea autoturismelor. De asemenea, pentru a crea un context moral sănătos pentru rezolvarea acestei probleme, ar fi oportun ca Ministerul Finanțelor să formuleze și o altă problemă în paralel cu prima sau chiar ar fi fost bine să o anticipeze: Excluderea utilizării resurselor instituțiilor publice în scopuri personale, inclusiv prin utilizarea autoturismelor. Astfel, în opinia noastră, măsura propusă nu rezolvă problema, în schimb va crea pentru unii agenți economici probleme suplimentare în activitatea acestora, de asemenea va crea emoții negative și ostile față de organele publice. Toate soluțiile de tipul acesta apar din simplu motiv ca nu se respectă Hotărârea de Guvernului privind elaborarea și aprobarea politicilor publice, sau cel puțin să se acționeze în spiritul acesteia.

 4. Deducerea reziduurilor, deşeurilor şi perisabilităţii naturale se va permite în limitele aprobate de autoritățile de specialitate ale administrației publice centrale, împreună cu instituțiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finanțelor, conform modului stabilit de Guvern. Este o măsură care încearcă să rezolve câteva probleme importante, însă în același timp creează o mulțime de riscuri de deteriorare a condițiilor de afaceri. Modificarea actuală vine doar să deschidă calea de soluționare a acesteia prin elaborarea unei Hotărâri de Guvern. Astfel, totul depinde de modul în care va fi elaborată această hotărâre. În linii mari, dacă prin această HG (Hotărâre de Guvern) se va dori să se cuprindă un număr mare de domenii, aceasta va reprezenta un pas înapoi în reglementarea afacerilor.

 5. Agenții economici vor fi obligați să raporteze la organele fiscale impozitele reținute conform art. 90 pe fiecare contribuabil, totodată fără obligația de a transmite informațiile date și la contribuabili. Fundamentarea acestei măsuri vine din necesitatea unei mai bune administrări fiscale a persoanelor fizice. Aceasta va spori povara raportării pentru unii Agenți Economici, însă în cazul când agenții economici utilizează sisteme informaționale efortul va fi minim.

 6. Introducerea obligativității raportării de către intermediarii imobiliari la organele fiscale informației privind contractele încheiate de chirie efectuate între personale fizice. Este o măsură pe care noi o considerăm aproape inutilă.

 7. Introducerea certificării obligatorii a sistemelor informaționale și utilizării sistemelor certificate. In comparație cu varianta din documentul publicat anterior, prevederea s-a îmbunătățit simțitor, (i) se va certifica sistemului în general, ca produs, iar utilizatorii vor fi obligați să utilizeze doar din cele certificate. Chiar daca au fost aduse îmbunătățiri considerabile la aceasta prevedere față de varianta precedenta, in opinia subsemnatului, ea rămâne a fi una care va întâmpina greutăți și confuzii la implementare, iar efectul pozitiv se va resimți doar cu referire la softuri pentru mașini de casă și control. Pentru ca să se realizeze scopul propus de aceste modificări, credem că principalul accent trebuie pus pe dezvoltarea capacității organelor fiscale de testare și depistare a fraudelor efectuate prin utilizarea sistemelor utilizate de contribuabili.

 
Iată câteva modificări bune și foarte bune:

8. Se propune permiterea de a deduce cheltuielile anuale suportate de către angajator pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală ale angajatului, în mărime de până la 50% din prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, calculată în sumă fixă în valoare absolută stabilită pentru categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2 la Legea nr.1593-XV din 26 decembrie 2002, pe anul respectiv. Este o propunere binevenită, însă care trebuie să fie elaborată suplimentar.

 9. Scutirea instituțiilor private de impozitul de venit din activitățile educaționale. Prin această prevedere, se urmărește stimularea dezvoltării instituțiilor de învățământ privat și crearea unui cadru echitabil pentru toate instituțiile indiferent de proprietate.

 10. Se propune ca agenţii economici care sunt înregistrați în calitate de plătitori de T.V.A., şi care, începând cu 1 mai 2015, efectuează investiţii (cheltuieli) capitale în clădiri de producţie (destinate producerii mărfurilor sau serviciilor), au dreptul la restituirea sumei T.V.A.. Restituirea va avea loc doar după darea în exploatare. Este, considerăm noi, o măsură bună și necesară.

 11. În final, după mulți ani de discuții, a fost propus ca agenții economici care au venituri impozabile de până la 600 mii lei sa poată să decidă individual dacă vor sau nu să devină plătitori TVA. Deci, daca propunerea va fi aprobată, agenții economici nu vor mai avea nevoie sa atingă pragul de 100 mii lei pentru a putea deveni plătitor de TVA.


 Comentariile au fost efectuate în baza documentului publicat pe pagina web al Ministerului Finanțelor pe 2 aprilie 2015 și transmis Guvernului spre aprobare.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Sondaj în Italia: 75% dintre respondenți sunt de acord cu obligativitatea certificatului sanitar COVID-19

Sondaj în Italia: 75% dintre respondenți sunt de acord cu obligativitatea certificatului sanitar COVID-19

Directorul Moldelectrica a fost demis. Ordinul a fost semnat de Andrei Spînu

Directorul Moldelectrica a fost demis. Ordinul a fost semnat de Andrei Spînu

Angela Caraman, noua președintă CEC

Angela Caraman, noua președintă CEC

Advertoriale
De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  O companie franceză, reprezentată și în Moldova, este judecată pentru complicitate cu teroriștii ISIS. Comentariul firmei
 • 4
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.