Agricultorii au avut o întâlnire cu premierul Ion Chicu. Slusari susține că aceștia sunt nemulțumiți și anunță noi discuții miercuri

Agricultorii au avut o întâlnire cu premierul Ion Chicu. Slusari susține că aceștia sunt nemulțumiți și anunță noi discuții miercuri

Premierul Ion Chicu și reprezentanții agricultorilor s-au întâlnit la 18 august la o nouă rundă de discuții referitor la problemele apărute din cauza secetei din acest an. În timp ce reprezentanții Executivului vociferează un set de măsuri în sprijinul fermierilor, convenite cu aceștia, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari susține că agricultorii cer o întâlnire cu liderii partidelor politice, aceasta fiind stabilită pentru miercuri.

În timpul întâlnirii agricultorilor cu premierul s-ar fi convenit că vor fi alocate încă 100 milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an. Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.

„Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. La fel, vom institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. De asemenea, a fost agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate”, a mai menționat Ion Chicu.

Publicitate

„Premierul a îndemnat agricultorii să nu se lase manipulați de factorul politic, care sub falsa grijă pentru interesele agricultorilor își propun, de fapt, să destabilizeze situația și blochează consultările”, se arată în comunicatul Executivului.

De altă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că a ascultat declarația reprezentanților fermierilor-protestatari, care ar fi solicitat pentru miercuri o întâlnirea cu toți liderii fracțiunilor parlamentare, întrucât aceștia ar considera că „nu mai pot discuta nimic cu prim-ministrul Chicu”.

„Platforma DA acceptă această întrunire. Voi fi mâine dimineață la Parlament. Rog și ceilalți colegi din alte fracțiuni să dea curs apelului agricultorilor”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

AGORA amintește că la 14 august curent agricultorii din Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, Leova, Cimișlia și Cantemir au pornit spre Chișinău la volanul tractoarelor. Destinația finală urma să fie Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii planificau să protesteze în fața Guvernului, unde urmau să ceară să le fie examinate problemele cu care se confruntă din cauza secetei, însă au fost opriți de polițiști în zona Dănceni.

Totodată și agricultorii din nordul R. Moldova și-au scos duminică tehnica agricolă pe șosea și au protestat împotriva guvernării. Aceștia au declarat că se alătură colegilor din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, întrucât au suferit pierderi mari din cauza secetei și cer autorităților să întreprindă măsurile necesare.

De altă parte, sâmbătă premierul Ion Chicu a afirmat că Guvernul a ajuns la un numitor comun cu agricultorii, după o rundă de discuții. Potrivit primului ministru, statul urmează să întreprindă mai multe măsuri. Iar luni, premierul a ieșit la declarații enumerând un set de măsuri convenite cu reprezentanții forțelor politice și cei din Ministerele Agriculturii și Finanțelor, în vederea sprijinirii agricultorilor. Ulterior, deputatul Alexandr Slusari a spus că unele măsuri anunțate de Ion Chicu riscă să nu fie aprobate de FMI.

Vezi detalii aici: Premierul promite un set de măsuri fiscale pentru sprijinul fermierilor, dar atenționează că suma compensațiilor nu va fi mărită

Între timp, agricultorii au anunțat la 17 august că intenționează să continue protestele, în pofida discuțiilor cu autoritățile și reprezentanții Ministerului Finanțelor. Fermierii au de gând să rămână în regiunea Gării de Sud unde vor continua manifestația. În semn de nemulțumire aceștia claxonează la volanul tractoarelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal