„Munca va fi supradozată”. Ce spun elevii și profesorii despre cele șapte modele propuse de MECC pentru anul de studii 2020-2021

„Munca va fi supradozată”. Ce spun elevii și profesorii despre cele șapte modele propuse de MECC pentru anul de studii 2020-2021

Pandemia în sănătate a adus schimbări și în educație. Timp de aproximativ trei luni, elevii și studenții din Republica Moldova dar și din alte țări ale lumii au practicat orele în regim online, care înlocuiau lecțiile clasice. Deoarece situația epidemiologică nu s-a normalizat, este încă neclar cum vor activa instituțiile de învățământ în următorul an de studiu. Am încercat să aflăm părerea mai multor profesori, dar și elevi despre această situație, precum și despre modelele propuse de Ministerul Educației.

Unele instituții, precum Instituția Publică Liceul Teoretic „Minerva” din Chișinău a luat o decizie finală cu privire la planul de deschidere instituției în baza recomandărilor Ministerul Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în contextul epidemiologic COVID-19. Astfel, începând cu 1 septembrie 2020, instituția propune îmbinarea a două sau trei dintre modelele propuse de MECC. Pentru clasa a XII-a se va îmbina modelul 1 și 2, ceea ce presupune învățarea în două schimburi și prezența fizică 100% la școală.

Publicitate

„Elevii din liceu vor studia în doua schimburi: Schimbul 1 - clase primare și gimnaziu; Schimbul 2 - clasa a IV-a, a IX-a și clasele de liceu. Iar pentru a reuși dezinfectarea sălilor de clasă și pentru a evita „ambuteiajul” la cabinetele sanitare vom include pauze de 20 și 15 minute”, a explicat Viorica Loghin , profesoară la Instituția Publică Liceul Teoretic „Minerva”.

Pentru învățarea în două schimburi optează și cadrele didactice de la Liceul Natalia Dadiani.

„Instituțiile de învățământ vor activa după decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Propunerea mea ar fi să activeze în două schimburi, păstrându-se distanța socială de un metru. De asemenea, elevii să fie aranjați câte unul în bancă, iar fiecare clasă să fie aprovizionată cu dezinfectant. Această metodă va avea mai multe beneficii pentru elevi din motiv că vor putea comunica, nu vor pierde timpul, le vor putea adresa întrebări profesorilor și evaluările vor fi sigure”, a menționat Emilia Marandiuc, profesoară Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”.

Asta chiar dacă, spune ea, pentru profesori, dezavantajele prevalează.

„Vom fi nevoiți să schimbăm metodele și formele de lucru. Munca va fi supradozată și vom fi nevoiți să ne pregătim și pentru orele online și pentru cele de clasă”, a mai adăugat Emilia Marandiuc.

Instruirile în regim 100% online nu sunt privite cu ochi buni nici de profesorii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

„Activitatea instituțiilor de învățământ cel mai probabil va continua pe schimburi sau online. Dar nu cred ca online va fi o opțiune potrivită. Pentru profesori va fi foarte greu să lucreze pe schimburi, deci aproape o zi întreagă. Familiile noastre vor fi neglijate complet și mulți învățători nu vor fi de acord să activeze în așa mod. Dacă am lucra în două schimburi, ar trebui să primim un salariu dublu, dar asta nu se va întâmpla pentru că statul nu le va acorda această sumă cadrelor didactice”, a subliniat Stela Mițelea, profesoară Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

...

sursa foto: jc.md

De cealaltă parte, elevii sunt de părere că în acest an cel mai probabil studiile vor fi mai mult o îmbinare dintre prezența fizică la ore și lecții online.

„Dat fiind faptul că la noi în liceu clasele primare sunt separate iar clasele gimnaziale și liceale împreună, eu cred că liceul nostru o să opteze pentru învățarea de tip hibrid, pe schimburi. Nu știu cât este de oportună este această metodă, dar vom vedea ce spune comisia. Eu cred ca pentru elevi sunt multe avantaje. În prima parte a zilei reușești să te odihnești, dar și să îți faci tema pentru acasă. Totodată sunt și minusuri pentru că dacă vei învăța în schimbul doi, în perioada de iarnă vei veni foarte târziu acasă. De asemenea mulți elevi au activități în afara orelor și va fi greu pentru ei să-și programeze timpul”, ne-a spus Andreea Miron, elevă la Liceul Teoretic „Ginta Latină”.

...

Amintim că Instituțiile de învățământ și-au sistat activitatea din data de 11 martie 2020. De atunci toate orele s-au desfășurat la distanță și au fost obligatorii. De asemenea, pentru clasele a IV-a, a IX-a și a XII-a au fost anulate examenele finale.

La data de 13 iulie 2020 în cadrul unui briefing de presă, ministrul Educației Culturii și Cercetării a vorbit despre redeschiderea instituțiilor de învățământ și a menționat că este timpul să planificăm întoarcerea elevilor în sălile de clasă.

Cele șapte modele pentru anul de studii 2020-2021

Modelul 1: „Prezența fizică 100% la școală”. Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.

Modelul 2: „Învățarea în două schimburi” în condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă, organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în două schimburi.

Modelul 3: „Învățarea combinată” presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând - o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.

Modelul 4: „Învățarea de tip hibrid” presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.

Modelul 5: „Învățarea alternantă” are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

Modelul 6: „Învățarea la distanță inclusiv online” acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ școală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7: „Învățarea mixtă” modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

* Autor: Mihaela Zgardan, participantă în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal