Munca de acasă, între tendințe și condiții impuse: „Unii își imploră directorul să revină la birou”

Munca de acasă, între tendințe și condiții impuse: „Unii își imploră directorul să revină la birou”

În perioada pandemică, schimbările în domeniul antreprenoriatului s-au ținut lanț. Una din ele e organizarea activității de la distanță, care a devenit o mare provocare pentru angajatori și salariați. Primii nu mai dețin controlul, iar cei din urmă se împart în două categorii. Unii își imploră directorul să revină la birou, alții sunt bucuroși să lucreze de acasă. Cel puțin asta declară directorii de companii, reprezentanții asociațiilor de profil și business trainerii. De altfel, nu există o tendință sau posibilitate ca o bună parte din antreprenori să aleagă activitatea de la distanță pentru totdeauna, fie că e pandemie sau nu. Mai degrabă, majoritatea vor lucra după un program mixt și își vor dezvolta instrumentele în domeniul online.

Psihoterapeuții bat și ei alarma asupra acestei schimbări și spun că unii s-ar putea alege cu stări depresive, anxietate și atacuri de panică, iar singura soluție e să învețe cum să facă față necesității de a socializa cu colegii. În ceea ce privește contractele de muncă, juriștii declară că orice companie ar trebui să semneze acorduri adiționale și să modifice contractele pentru noii angajați. 

Potrivit business trainer-ului Alexandru Bordea, activitatea de la distanță nu e posibilă în toate nișele de business. Unii clienți au nevoie să vadă, să atingă produsul sau să discute în persoană cu cel care îi livrează serviciile, astfel încât să se convingă de siguranța oferită de companie. 

Mai mult, lucrul de la domiciliu e o mare provocare. Unii angajați nu se pot organiza, iar angajatorii nu au cum să protejeze anumite informații sau să își verifice salariații. Asta i-ar putea costa resurse mari financiare. 

„Nu este o tendință, dar o condiție impusă de situație, pentru că până la această pandemie, nu era dorință sau context ca asta să se întâmple. Unii, impuși de timp, au înțeles că se poate așa. Au înțeles că poți fi eficient și să economisești resurse, cum ar fi biroul și altele. Este o tendință, dar nu este posibilă în toate nișele de business.

Provocarea nu o au antreprenorii. Provocarea o au antreprenorii cu angajații lor. Oamenii gândesc și acționează altfel acasă. Unii nu au condiții ca să muncească acasă, iar inspirația nu este aceeași. Psihologic suntem programați să lucrăm undeva și să ne odihnim în altă parte. Nu cred că e posibil să treacă majoritatea afacerilor pe online sau la distanță. Lucrează mai degrabă și sunt predispuși pentru asta freelancerii, antreprenorii cu un ajutor sau doi sau care au o activitate mai puțin organizatorică.

E greu de protejat și la nivel de informații și eficiență. Sunt destul de multe programe pe care le poți utiliza pentru securitatea informației, însă nu peste tot și prea puține afaceri își pot permite luxul.  Fizic nu ai cum să vezi cât a muncit omul acela, număr de apeluri, parole și alte chestii. Lecția de bază pe care au luat-o este necesitatea prezenței în online, a promovării și a comunicării pe online. Ar trebui să se facă regulamente pentru situațiile excepționale”, declară business trainer-ul, Alexandru Bordea. 

Aproape 29% din companii au ales munca de acasă combinată cu cea de la birou 

Potrivit unui studiu derulat de AmCham Moldova și unui sondaj realizat de PwC Moldova, aproape 29% din companii au ales munca de acasă combinată cu cea de la birou cu respectarea condițiilor de siguranță, iar 24% au ales să activeze doar la distanță până la ridicarea stării de urgență în sănătate publică. Aproape 48% din agenți economici încă nu luase o decizie în acest sens. Informațiile au fost confirmate și de directorul executiv AmCham Moldova, Mila Mailarău, care ne-a declarat că majoritatea companiilor vor alege programul mixt de lucru în următoarea perioadă.  

Sunt mai multe companii care au rămas să lucreze de acasă și nu s-au întors la birouri. De exemplu, companiile IT au ajustat și contractele de muncă, pentru că munca de acasă presupune semnarea unui acord adițional prin care ei conving părțile că se va lucra în regim de la distanță. Multe companii insistă ca angajații să lucreze de acasă. Atunci când anunță despre posibilitatea de a reveni la birou, angajații se luptă pentru a reveni la birou. Se practică acest regim mixt

directorul executiv al AmCham, Mila Mailarău

De altfel, directoarea uneia din cele mai mari companii IT din R. Moldova, Elena Ivanova, ne-a reiterat că munca de la domiciliu este o adevărată provocare. Totuși, compania ar urma să activeze până la sfârșitul anului 2020 conform acestui regim sau ar urma să fie implementată metoda mixtă. O parte din angajați vor lucra de acasă, iar alții de la birou. 

Unii imploră să revină la oficiu, iar alții sunt bine să lucreze de acasă și ar putea veni ocazional să interacționeze cu colegii

„Dacă se va permite, atunci se vor întoarce doar cei care vor dori, pentru că lucrul de acasă nu este atât de ușor. După cinci luni vă pot spune cu siguranță că oamenii simt nevoia de a socializa. Unii imploră să revină la oficiu, iar alții sunt bine să lucreze de acasă și ar putea veni ocazional să interacționeze cu colegii. În general, nu ne gândim să închidem oficiul și să facem totul pe remote, pentru că este greu pentru oameni. Nu a fost vorba de o diminuare a productivității, practic toți lucrează mai mult. Nu avem un program după care să vedem câte ore au lucrat. Se vede conform lucrului făcut și sunt managerii care îi coordonează. Am încercat să facem mai multe activității interactive, am făcut master-class-uri, avem un program nutriționist, avem yoga online. La început a fost interesant, iar după au pierdut interesul. Noi nu ne vom întoarce până la sfârșit de an. Poate vom avea o tentativă să întoarcem 20 de oameni, dar vom decide în dependență de situația care este în R. Moldova”, spune directoarea Crunchyroll Moldova, Elena Ivanova. 

Activitatea la distanță presupune modificarea contractelor de muncă prin acorduri adiționale

În ceea ce privește contractele de muncă pentru activitatea la distanță, jurista în domeniul corporativ, Daniela Danu, declară că orice companie ar trebui să semneze acorduri adiționale și să modifice contractele pentru noii angajați. 

„Contractele nu se schimbă dacă au fost semnate anterior, dar se fac modificări prin acorduri adiționale. Ce trebuie să conțină un acord adițional? Într-un acord trebuie să se specifice că salariatul lucrează de la domiciliu, întrucât se prevăd atribuții suplimentare. Aici mă refer la atribuții aferente controlului reciproc și verificarea de către angajator. Asta trebuie să fie și cu acordul salariatului. Se stabilește un program când și cum se face verificarea. Dacă în această perioadă se face o angajare nouă și salariatul respectiv urmează să își desfășoare activitatea la domiciliu, atunci se semnează un contract individual de muncă prin care se specifică că locul de desfășurare a activității este de la domiciliu. Este important de specificat dacă angajatorul îi pune la dispoziție toate resursele tehnice și echipamentele necesare pentru a-și desfășura munca. Dacă salariatul solicită compensarea anumitor cheltuieli pe care urmează să le suporte de la domiciliu, precum internet, energie electrică, uzarea propriului calculator, foi, cerneală pentru imprimantă, angajatorul ar trebui să îi ofere materialele sau să îi compenseze asta”, spune Daniela Danu. 

Unii salariații s-ar putea alege cu stări depresive din cauza lucrului la distanță 

În același context, am solicitat opinia și unui psihoterapeut. Daniela Popa ne-a spus că o parte din salariați ar putea fi foarte afectați de condiția lucrului de la domiciliu și s-ar putea alege cu stări depresive și de anxietate. 

Sunt două categorii de oameni. Prima care se bucură de acest fapt sunt oamenii cu tendințe intreseci, cei care nu vor să iasă în exterior, iar lucrul în oficiu nu este confortabil. Ei au nevoie de spațiul lor personal și nu necesită comunicarea cu colegii lor. Cealaltă echipă sunt acei care suferă din acest motiv și au nevoie de comunicare, de interacțiune. Sunt oamenii care au nevoie de emoții și au necesitatea să exploreze ce este în jurul lor. Interacțiunea cu colegii face parte din munca lor. Astfel, pentru ei este foarte dificil să se afle în spațiu închis și să se organizeze în vederea îndeplinirii cerințelor cu care vin angajatorii față de ei. Mai este un element de separare umană. Persoanele care își pot gestiona timpul și time management-ul interior, ceea ce ține de targheturi. Sunt oameni care foarte simplu își setează pe ore, pe minute tot ce au de făcut. Și sunt oameni mai libertini care nu se pot organiza dacă nu sunt la oficiu, iar când au posibilitatea să lucreze de acasă, ei nu știu cum să își seteze timpul și să reușească

psihoterapeuta, Daniela Popa

Precizăm că starea de urgență în sănătate publică, care urma să expire pe 31 iulie, a fost extinsă până pe 31 august. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 30.789 de cazuri.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
ENDAVA anunță achiziția companiei Comtrade Digital Services

ENDAVA anunță achiziția companiei Comtrade Digital Services

Antreprenorii care activează în zonele de agrement din Vadul lui Vodă, verificați de ANSA. Cinci s-au ales cu procese verbale

Antreprenorii care activează în zonele de agrement din Vadul lui Vodă, verificați de ANSA. Cinci s-au ales cu procese verbale

Datoriile antreprenorilor din întreaga lume vor crește cu 1.000 de miliarde de dolari pe timp de pandemie

Datoriile antreprenorilor din întreaga lume vor crește cu 1.000 de miliarde de dolari pe timp de pandemie

Succes în familie și în afaceri. Povestea unui cuplu de antreprenori care printează emoții (FOTO)

Succes în familie și în afaceri. Povestea unui cuplu de antreprenori care printează emoții (FOTO)

Documentul strategic în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, modificat de Parlament

Documentul strategic în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, modificat de Parlament

În acest weekend vino la Cămara Fest: 100 de producători locali vor aduce cu ei tot ce au mai bun

În acest weekend vino la Cămara Fest: 100 de producători locali vor aduce cu ei tot ce au mai bun

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)
 • 2
  Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
 • 3
  Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
 • 4
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.