Gaburici explică deputaților de ce a recurs la o situație excepțională. VEZI discursul integral

Gaburici explică deputaților de ce a recurs la o situație excepțională. VEZI discursul integral
Foto: Agora/Constantin Grigoriță

Legea bugetului de stat pentru anul 2015 prevede un buget auster, din cauza situației economice dificile din țară, a declarat astăzi premierul Chiril Gaburici în fața deputaților. Șeful Guvernului a prezentat proiectele de legi asupra cărora Guvernul și-a angajat răspunderea ieri, aceasta fiind o măsură excepțională.

Este vorba despre: Politica bugetar-fiscală; Legea bugetului de stat pe anul 2015; Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii  de asistență medicală pe anul 2015.

„Angajarea răspunderii Guvernului este soluție care asigură o aprobare în termeni restrânși a acestui pachet de legi. Vreau să menționez că această decizie nu are intenția de a submina autoritatea sau atribuțiile Parlamentului. Tot ce ne dorim este să nu riscăm tergiversarea acestui proces și sperăm ca Parlamentul să aibă o implicare activă la rectificările ulterioare”, a explicat Chiril Gaburici.

Mai jos vedeți discursul său integral în fața deputaților: 

Am venit astăzi în fața Dumneavoastră pentru a prezenta proiectele de legi asupra cărora Guvernul și-a angajat răspunderea ieri. Este vorba despre: Politica bugetar-fiscală; Legea bugetului de stat pe anul 2015;

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015.

Situația economică în care se află țara este una foarte dificilă. Fenomenele economice negative de la finele anului 2014, vor fi inevitabil resimțite și pe parcursul acestui an.

Printre ele voi menționa: blocarea exporturilor unor categorii de produse în Federația Rusă; situația economică gravă din regiune, care a diminuat schimburile comerciale cu unii parteneri importanți ai Republicii Moldova; deprecierea semnificativă a mai multor valute din regiune, care a afectat mărimea remitențelor primite de la concetățenii noștri, în special de la cei care lucrează în Federația Rusă; situația dificilă creată în sistemul bancar; deprecierea accentuată a cursului leului față de principalele valute de referință; presiunile inflaționiste puternice resimțite în mai multe domenii ale economiei; ratele foarte înalte la dobânzi, ceea ce face foarte dificilă sau imposibilă creditarea întreprinderilor.

Astfel, așteptările și prognozele pentru acest an sunt, considerabil, mai puțin optimiste decât ne-am fi dorit.

Conform prognozelor Ministerului Economiei, care au stat la baza acestui pachet de legi, produsul intern brut se va deprecia (în prețuri comparabile) cu 1% față de anul 2014. Inflația medie anuală va constitui 6,4%, iar cursul mediu anual al leului față de dolarul american va fi de 19,3 lei. De asemenea, se așteaptă o diminuare cu 10% a exporturilor și cu 15% - a importurilor.

De la învestirea Guvernului, principala prioritate pentru noi a fost și rămâne  redresarea situației economice. Acum trebuie să luăm decizii ferme pentru a stabiliza situația. Astfel, apare necesitatea aprobării și implementării unui set de măsuri complexe care vor asigura utilizarea tuturor mecanismelor disponibile pentru depășirea crizei. Pentru aceasta este nevoie ca instituțiile statului să fie pe deplin funcționale.

Considerăm că pe primul loc în lista măsurilor anticriză, ce urmează a fi întreprinse, este aprobarea bugetelor și a politicii bugetar-fiscale pentru acest an. 

Principalele argumente fiind:

- Bugetele prevăd un șir de investiții și cheltuieli, unele dintre care vor avea drept efect impulsionarea economiei, îmbunătățirea condiţiilor pentru dezvoltarea durabilă ulterioară și crearea de noi locuri de muncă.

- Legislaţia fiscală afectează direct activitatea agenţilor economici. Suntem deja cu câteva luni bune în întârziere faţă de etapele normale de derulare a acestui proces.

- Unele aspecte ale negocierilor cu partenerii de dezvoltare sunt condiționate de aprobarea bugetului. De asemenea, angajamentele statului referitoare la implementarea mai multor reforme este tergiversată de faptul că, în lipsa unui buget funcțional, instituțiile statului nu pot iniția procedurile de achiziții în aceste scopuri. Acest fapt va pune în pericol finanțarea externă.

- Acum, necesarul de cheltuieli al bugetelor este finanțat provizoriu la nivelul anului 2014. Dar, bugetul provizoriu nu acoperă majorările salariale asumate și ajutorul social pentru cetățenii care beneficiază de pensii sub 1500 lei pentru întregul an calendaristic și majorările de pensii de la 1 aprilie. De asemenea, situația macroeconomică și dinamica încasărilor bugetare este cu totul diferită față de anul trecut. Din acest motiv, fiecare zi de întârziere a aprobării pachetului respectiv de legi crește riscul neîncadrării în parametrii bugetari planificați.

Din aceste considerente, am decis să optăm pentru angajarea răspunderii Guvernului, soluție care asigură o aprobare în termeni restrânși a acestui pachet de legi.

Vreau să menționez că această decizie nu are intenția de a submina autoritatea sau atribuțiile Parlamentului. Tot ce ne dorim este să nu riscăm tergiversarea acestui proces și sperăm ca Parlamentul să aibă o implicare activă la rectificările ulterioare.

Politica bugetar-fiscală include un șir de măsuri, printre care aș dori să menționez câteva: creșterea venitului personal scutit de impozitare de la 9516 lei la 10128 lei; extinderea restituirii TVA pentru investițiile în spațiile de producție; posibilitatea înregistrării benevole drept plătitor de TVA; micșorarea cotei accizului pentru păcură, în conformitate cu prevederile directivelor europene; excluderea impozitării veniturilor la valorile mobiliare de stat; deducerea parțială în scopuri fiscale a cheltuielilor suportate de angajatori pentru primele de asigurare medicală facultativă.

Legea bugetului de stat pentru anul 2015 prevede un buget auster, din cauza situației economice descrise anterior. Se preconizează acumularea veniturilor în sumă totală de 30,3 miliarde lei (cu o creștere de 9,5% față de anul 2014). Suportul financiar acordat de partenerii externi de dezvoltare se preconizează  a fi în sumă de 2,7 miliarde lei, dintre care la susținerea bugetului vor fi direcționate 0,9 miliarde lei, iar 1,8 miliarde lei - la realizarea proiectelor comune cu partenerii de dezvoltare.

Pentru anul 2015, cheltuielile bugetului de stat se estimează în sumă totală de 34,3 miliarde lei, cu un spor de circa 5,0 miliarde lei sau 16,9 la sută faţă de cheltuielile executate în anul 2014.

Cheltuielile capitale se prevăd în sumă de 8,3 miliarde lei, sau 24,2 la sută din suma totală de cheltuieli. În anul 2015, investiţiile capitale vor fi direcționate în agricultură, transporturi şi gospodăria drumurilor, complexul pentru combustibil şi energie, gospodăria comunală și cea de exploatare a fondului de locuinţe.

Deficitul bugetului public național în anul 2015 va constitui 4,5 miliarde lei, adică 3,8% din PIB. Deficitul bugetului de stat va constitui 3,98 miliarde lei, sau 3,4% din PIB.

Bugetul asigurărilor sociale de stat prevede venituri de 13,48 miliarde lei, cu o creștere de 12% față de anul precedent. În structura veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, veniturile proprii constituie 67,4%, iar transferurile de la bugetul de stat - 32,6%. Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015 sunt stabilite în sumă de 13,57 miliarde, în creștere cu 11,6% față de anul precedent.

În cheltuielile bugetului asigurărilor sociale a fost inclusă indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 7,95%, în conformitate cu inflația prognozată și cu creșterea estimată a salariilor. Spre plata pensiilor de asigurări sociale vor fi direcționate 8,8 miliarde lei, iar către indemnizații - 1,3 miliarde lei.

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor constitui 5,1 miliarde lei, cheltuielile fiind de 5,2 miliarde lei. Deficitul bugetului Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală va ajunge la 100 milioane lei.  Veniturile vor fi constituite din primele de asigurare achitate de angajatori și angajați, câte 4,5 la sută, în sumă totală de 2,7 miliarde lei, și transferurile de la bugetul de stat în valoare de 2,2 miliarde lei. Am prevăzut includerea unor servicii medicale noi, extinderea listei medicamentelor compensate, precum şi majorarea ratei de compensare a acestora.

Angajarea de răspundere pe acest pachet de legi este o necesitate stringentă pentru țară și pentru cetățenii Republicii Moldova. Având în vedere cele expuse, îmi exprim convingerea că înțelegeți importanța și necesitatea acestei decizii.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an

În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an

Rata de promovare a bacalaureatului a scăzut anul acesta în comparație cu 2021. Cifrele prezentate de Ministerul Educației

Rata de promovare a bacalaureatului a scăzut anul acesta în comparație cu 2021. Cifrele prezentate de Ministerul Educației

Beneficiarii programului „Prima Casă”, alarmați de ratele lunare crescute. Dumitru Alaiba: „Se elaborează un program targetat de susținere și compensare”

Beneficiarii programului „Prima Casă”, alarmați de ratele lunare crescute. Dumitru Alaiba: „Se elaborează un program targetat de susținere și compensare”

Advertoriale
Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt
 • 2
  Ultima oră! Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. UPDATE. Toți călătorii, evacuați
 • 3
  Un bărbat din capitală, găsit strangulat la balcon. Ce spun oamenii legii
 • 4
  Google Maps îi ajută pe șoferi să găsească benzinăriile cu cel mai ieftin combustibil. Iată cum
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.