August 2019. Regia Transport Electric din Chișinău (RTEC) informa că în scurt timp toate troleibuzele din capitală vor fi dotate cu GPS, o inițiativă tergiversată încă din 2011. „La 1 octombrie (n. r. - 2019) trebuie să avem toate cele 350 de troleibuzele dotate cu GPS și aplicația pentru călători”, ne asigura atunci șeful de la Regie, Dorin Ciornîi.August 2020. Află că doar 250 de troleibuze sunt dotate cu GPS. Aplicația promisă e încă în dezvoltare, iar cea lansată de o companie IT e puțin sau chiar deloc promovată, deci necunoscută călătorilor.
Deși promiteau că deja în octombrie GPS-ul va fi instalat în toate troleibuzele, acum șase luni, doar 150 de troleibuze din 350 erau asigurate cu acest sistem. De atunci și până acum s-au mai adăugat 100. Șeful Regiei Transport Electric, Dorin Ciornîi, spune că, în prezent, 250 de troleibuze sunt dotate cu GPS și că unitățile de transport încă sunt în proces de ajustare. Totodată, se pare că nici datele colectate nu sunt pe deplin valorificate, întrucât aplicația promisă pasagerilor din Chișinău încă în primăvară, așa și nu a fost elaborată și lansată.
Călătorii din capitală pot folosi o altă aplicație - EasyWay - dezvoltată de o companie IT.
„250 de troleibuze la sigur se văd în program. Easyway este o alternativă sau o aplicație pentru care noi gratis oferim datele. Este o aplicație open data, noi dăm oricui aceste date, Yandex, Google. Noi nu am achitat nimic pentru acest proiect. Nu este utilajul nostru, noi nu l-am procurat, doar se prestează servicii de monitorizare”, a declarat Ciornîi.
Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la lansarea aplicației, puțini călători cunosc de existența acesteia și beneficiile pe care le aduce. 10 din 15 persoane interogate în stațiile de așteptare au declarat că prima dată aud despre o astfel de aplicație, iar acum că știu, ar fi predispuși să o încerce.
„Este o aplicație foarte bună pentru oamenii care știu să-și valorifice timpul. Aș încerca-o cu siguranță, dar nu știu cât de eficient lucrează”, ne-a spus o tânără, locuitoare a capitalei.
Alții spun că nu simt nevoia unui astfel de serviciu, dar ar încerca doar pentru a verifica utilitatea aplicației.
„Nu am folosit niciodată așa ceva, dar nici nu știam că este. Aș vrea să verific, nu sunt sigur că aș folosi în fiecare zi, după necesitate cred”, a afirmat un tânăr.

Există totuși și persoane care folosesc aplicația, dar și aici părerile sunt împărțite. Unii susțin că este un instrument foarte bun și de mare ajutor: „Foarte utilă și practică. Lucrează fără probleme. O folosesc de fiecare dată când ies în oraș. Acum nu mai stau câte 20 de minute să aștept un troleibuz. Urmăresc și ies din casă la momentul potrivit.”
Alții, însă, găsesc și unele probleme: „Pentru început e bine. Ar trebui să se mai lucreze la unele defecte. Câteodată dispar de pe hartă troleibuzele care deja se află în mișcare.”
EasyWay conține informații despre itinerariile troleibuzelor, lista tuturor stațiilor de așteptare, orarul de circulație, costul și durata călătoriei. Este funcțională atât pe Android, cât și pe IOS și poate fi descărcată gratuit.

Aplicația este funcțională și utilizată în unele orașe din Bulgaria, Croația, Kazakhstan, Federația Rusă, Serbia, Ucraina, Belorusia și Uzbekistan.
* Autor: Ana Baciu, participantă în cadrul Academiei pentru Jurnalism Participativ
Vezi și aceste știri

Indemnizații de transport, pentru asistent sau chiria locuinței. Câți bani au încasat deputații Platformei DA în 2019

Parcul de troleibuze al capitalei va fi suplinit cu încă 35 de unități

Aplicația mobilă care-ți arată când vine troleibuzul - o necunoscută pentru chișinăuieni. Câte vehicule sunt dotate cu GPS (VIDEO)

Primele troleibuze dotate cu camere video, prize USB, aer condiționat și GPS, deja pe străzile Capitalei

Un bărbat rămas blocat în drum spre Chișinău, din Scoția, setând la GPS „drumul cel mai scurt”. A fost salvat în România
