Ciubuc: Compensația per hectar, pentru agricultorii păgubiți de secetă, va fi de 1.500-1.600 de lei. Ce măsuri finale a identificat grupul de lucru

Ciubuc: Compensația per hectar, pentru agricultorii păgubiți de secetă, va fi de 1.500-1.600 de lei. Ce măsuri finale a identificat grupul de lucru

Mai mulți agricultori din R. Moldova, care au ajuns să suporte pagube majore din cauza secetei sezoniere, au protestat zile la rând pentru ca autoritățile să găsească soluții pentru problemele lor. Una dintre revendicările fermierilor era alocarea unei compensații de 3.000 lei per hectar pentru culturile din prima grupă (cereale, grâu). Cuvântul final al autorităților este o compensație de 1.500-1.600 de lei pentru un hectar. Anunțul a fost făcut de deputatul PD Nicolae Ciubuc, care conduce grupul parlamentar ce s-a angajat să ofere soluții pentru problemele fermierilor. Ciubuc a enumerat o serie de concluzii la care s-a ajuns în urma negocierilor, multe dintre ele fiind însă exact aceleași ca și cele enumerate cu două zile mai devreme de premierul Ion Chicu.

UPDATE 15:00 De partea cealaltă, președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari, a spus că măsurile anunțate de democratul Nicolae Ciubuc sunt doar verbale și că, în două zile, agricultorii așteaptă acțiuni concrete din partea autorităților.

„Fermierii cer acum niște bani. Nu sunt sume exorbitante, acești bani sunt în buget. Poate peste jumătate de an o să găsim bani, dar nu o să-i avem cui da. Ce folos de la această înțelegere, dacă ea e la nivelul discuțiilor verbale. Luni, am fost la întâlnirea cu dl Chicu, ne-am certat și mi s-a spus clar că proiectul privind reeșalonarea creditelor la bănci proiectul este mort, fiindcă FMI e împotrivă. Proiectul cu TVA, parcă este această înțelegere, dar e nevoie de coordonat cu FMI. Dl Pușcuța a spus că poziția ar urma să fie negativă. Chiar dacă FMI o să accepte, putem vorbi despre acest proiect în octombrie-noiembrie. El rezolvă problemele doar parțial”, a declarat Alexandru Slusari.

Publicitate

Știrea inițială: Iată cele mai importante declarații ale lui Ciubuc în cadrul briefingului:

1. „Ne-a reușit că am obținut reeșalonarea credite față de furnizorii de tehnică agricolă, cca 200 de milioane de lei pe care agricultorii trebuiau să le achite au fost reeșalonate pentru 12 luni”.

2. „Va fi eliminat certificatul necesar la primirea subvențiilor, cel cu privire la lipsa datoriilor față de buget. În acest an, acesta reprezintă un impediment”.

3. „Va fi schimbat mecanismul de subvenționare a dobânzilor la creditelor agricole. Suma subvențiilor va fi virată direct băncilor, în contul stingerii datoriilor agricultorilor”.

4. „Am reușit să agreăm majorarea fondului de subvenționare, de la 200 de milioane la 300 de milioane”.

5. „Suma compensației per hectar la culturile de grupa întâia va fi de 1.500-1.600 de lei”.

„Dânșii insistă la suma de 3.000 de lei la hectar. Ce am reușit noi să identificăm în legea bugetului, cu efort mare, am reușit să identificăm aceste 300 de milioane. E un proces dificil. Azi le-am înaintat toate dovezile. Ne-am angajat să continuăm discuția să vedem dacă mai putem să găsim bani. Noi desigur ne-am dori 3.000 de lei, și 5.000-6.000”, a punctat Ciubuc.

Deputatul susține că autoritățile vor discuta și opțiunea propusă de agricultori, cea conform căreia un fermier ar putea să meargă cu un voucher la bancă, pentru a lua o sumă mai mare de compensații, cea de 3.000 de lei per hectar, iar statul să reîntoarcă ulterior acești bani.

6. „Ne-am asumat angajamente, printre care perfectarea unui proiect de lege cu privire la reeșalonarea creditelor față de instituții bancare și nebancare. Sper să definitivăm propunerile și să discutăm promovarea acestui proiect de lege”.

7. „Vom încerca implementarea unui mecanism de compensare a impozitelor aferente salariului. Mai nou, în urma discuțiilor s-a compensat asupra compensării impozitului funciar”.

8. „Certificatele de forță majoră – am găsit soluții și aici. Când vom promova acest proiect de lege cu privire la atenuarea efectelor secetei, unul dintre puncte va fi perfectarea acestui certificat de forță majoră”.

Reamintim că premierul Ion Chicu și reprezentanții agricultorilor s-au întâlnit la 18 august la o nouă rundă de discuții referitor la problemele apărute din cauza secetei din acest an. În timpul întâlnirii agricultorilor cu premierul s-ar fi convenit că vor fi alocate încă 100 milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an. Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.

De altă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susținea că a ascultat declarația reprezentanților fermierilor-protestatari, care ar fi solicitat pentru miercuri o întâlnirea cu toți liderii fracțiunilor parlamentare, întrucât aceștia ar considera că „nu mai pot discuta nimic cu prim-ministrul Chicu”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal