Proiectul ce prevede modificarea și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționarea agricultorilor, a fost aprobat miercuri, 19 august, de membrii Cabinetului de miniștri. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 100 de milioane de lei Ministerului Agriculturii pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an.
Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.
Cei 2.800 de agricultori, terenurile cărora au fost afectate se secetă în acest an, au fost îndemnați să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1.500 de lei/ha, sumă de care agricultorii s-au arătat nemulțumiți și au cerut 3.000 de lei.
„Agricultorii care acum blochează drumurile vor primi de la buget neplanificat în jur de 300 de milioane de lei, care sunt strânși din impozite tuturor cetățenilor. Statul va majora compensațiile de la 1.000 la 1.500 de lei pentru hectarul de grâu”, a menționat premierul Ion Chicu.
Înregistrarea calamităților naturale în sectorul agricol, în anul 2020, inclusiv seceta excesivă din toamna anului 2019 - primăvara anului 2020 au provocat daune considerabile producătorilor agricoli din țară. În nota informativă se menționează că la moment, prejudiciul cauzat sectorului de producere a cerealelor, fructelor și legumelor, depășește cifra de 1,2 miliarde de lei.
AGORA amintește că la 14 august curent agricultorii din Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, Leova, Cimișlia și Cantemir au pornit spre Chișinău la volanul tractoarelor. Destinația finală urma să fie Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii planificau să protesteze în fața Guvernului, unde urmau să ceară să le fie examinate problemele cu care se confruntă din cauza secetei, însă au fost opriți de polițiști în zona Dănceni.
Totodată și agricultorii din nordul R. Moldova și-au scos duminică tehnica agricolă pe șosea și au protestat împotriva guvernării. Aceștia au declarat că se alătură colegilor din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, întrucât au suferit pierderi mari din cauza secetei și cer autorităților să întreprindă măsurile necesare.
Amintim că sâmbătă, 16 august, premierul Ion Chicu a afirmat că Guvernul a ajuns la un numitor comun cu agricultorii.
Între timp, agricultorii au anunțat la 17 august că intenționează să continue protestele, în pofida discuțiilor cu autoritățile și reprezentanții Ministerului Finanțelor. Fermierii au de gând să rămână în regiunea Gării de Sud unde vor continua manifestația. În semn de nemulțumire aceștia claxonează la volanul tractoarelor.
„Vă rog să mergeți acasă. Noi prin acest proiect ne-am îndeplinit obligațiunea. Aplicați pentru primirea a cestui ajutor financiar și vă rog să continuați activitățile așa cum vă doriți”, a mai spus Chicu.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
