Preşedintele Parlamentului European: Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi. Intervenţia din exterior ar fi intolerabilă

Preşedintele Parlamentului European: Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi. Intervenţia din exterior ar fi intolerabilă

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat miercuri, la întâlnirea de urgenţă a liderilor UE cu privire la criza din Belarus, că viitorul statului poate fi hotărât doar de cetăţenii săi şi că o intervenţie din afară ar fi intolerabilă. În plus, el a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să susţină apelurile făcute de oameni pentru ca noi alegeri să fie organizate cât de curând şi să garanteze că actele de violenţă şi tortură vor fi anchetate şi pedepsite, scrie News.ro.

Sassoli a declarat în deschiderea întâlnirii: „Viitorul Belarusului poate fi hotărât doar de cetăţenii său printr-un proces democratic normal care le protejează libertăţile. Intervenţia din exterior în criza prin care trece ţara ar fi intolerabilă”.

El a recunoscută că temerile privind escaladarea represiunii şi a intervenţiei militare sunt întemeiate. „Am un mesaj clar pentru cei care cred că ne pot divide: Nu există europeni care nu sunt îngrijoraţi. Noi, europenii, suntem uniţi prin a fi îngrijoraţi, alarmaţi, şi îmi doresc ca acest Consiliu să confirme că răspunsul nostru este cel corect”.

David Sassoli şi-a exprimat speranţa că toţi liderii europeni vor fi de acord că „datoria noastră este să facem tot posibilul pentru a stopa violenţele şi să ne asigurăm că cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Preşedintele PE a lăudat acţiunile bărbaţilor şi femeilor care luptă pe străzile din Minsk şi din ţară pentru valori „foarte cunoscute nouă” - demnitatea individuală, drepturile omului, libertate şi democraţie.

„Cred că este datoria noastră, nu doar ca vecini şi prieteni, dar mai ales ca reprezentanţi ai instituţiilor democratice, să ajutăm oamenii din Belarus pe drumul spre autodeterminare şi să fim hotărâţi în acţiuni împotriva celor care perpetuează violenţa”.

El a continuat: „Sarcina noastră este clară: să susţinem apelurile făcute de oamenii din Belarus pentru ca noi alegeri să fie organizate cât de curând şi să garantăm că acte de violenţă şi tortură vor fi anchetate şi pedepsite. Trebuie să exercităm presiune prin orice canal disponibil pentru a ne asigura că cei arestaţi pe 9 august sunt eliberaţi, reabilitaţi şi despăgubiţi”.

Sassoli a subliniat că sancţiunile ce pot fi impuse de UE reprezintă un instrument important, disponibil. „Parlamentul cere Consiliului să le folosească fără întârziere pentru a verifica şi pedepsi încălcările grave ale drepturilor omului care au avut loc. Acele sancţiuni ar putea include îngheţarea activelor celor care folosesc greşit puterea şi încalcă libertăţile fundamentale”.

Diplomatul a precizat că PE consideră că singurul mod de a merge înainte este dialogul care ar trebui să asigure o soluţie paşnică.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal