
Criza din Belarus, discutată de 27 de lideri ai țărilor UE: Aceștia nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august
Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă, relatează Agerpres.ro.
・
Dând asigurări că UE este „alături” de poporul acestei ţări, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că UE va adopta „în curând” sancţiuni împotriva unui număr „substanţial” de lideri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko, responsabili de „violenţe, represiuni şi fraude electorale”.
„Susţinem cu fermitate dreptul poporului din Belarus de a-şi determina propriul destin”, a insistat Charles Michel, dând asigurări privind unitatea celor 27 în această chestiune după reuniunea lor prin videoconferinţă.
Cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a subliniat că belaruşii „trebuie să-şi găsească propria cale”, înainte de a face apel la un dialog care să-l includă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Merkel a dezvăluit, în plus, că Aleksandr Lukaşenko nu a dorit să discute cu ea la telefon.
Întrebată dacă UE doreşte organizarea de noi alegeri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns că populaţia însăşi este cea care cere un nou scrutin „liber şi echitabil”. „Suntem gata să susţinem tranziţia paşnică, democratică, a puterii în Belarus”, a spus ea.
Pentru a susţine poporul din Belarus, Comisia Europeană va aloca 53 de milioane de euro, a mai spus preşedinta CE. În timp ce trei milioane de euro se vor îndrepta către victimele represiunii şi pentru susţinerea societăţii civile, partea leului va fi dedicată luptei împotriva răspândirii coronavirusului, a explicat Ursula von der Leyen.La rândul său, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat la finalul summitului UE că în Belarus trebuie să aibă loc un nou scrutin prezidenţial, estimând că alegerile de la 9 august „nu pot fi considerate corecte, libere şi democratice”.
Cei 27 de lideri europeni s-au reunit prin videoconferinţă pentru un summit extraordinar dedicat crizei din Belarus, în cea de a 11-a zi a manifestaţiilor din această ţară.