Fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, poate reveni în R. Moldova după mai bine de cinci ani. Curtea de Apel Chișinău a revocat măsura preventivă în privința acestuia după ce a casat total sentința Judecătoriei Râșcani emisă în 2015 și a dispus rejudecarea cauzei penale în care acesta era vizat, în prima instanță, într-un alt complet de judecători, scrie Ziarul de Gardă.
Mai exact, la 30 iunie 2020, un complet de judecători format din Sergiu Furdui, Alexandru Spoială și Silvia Gârbu au decis că dosarul corupției de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), ajuns în atenția opiniei publice în februarie 2013, urmează să fie rejudecat, din nou, de către Judecătoria Chișinău. La CA Chișinău, toate părțile din dosar, inclusiv procurorul, au solicitat ca dosarul să fie trimis la rejudecare.
Colegiul Penal a constatat că „instanța de fond a stabilit eronat starea de fapt, care nu corespunde probelor din dosar, care au fost apreciate incorect, instanța de fond ajungând eronat la concluzia condamnării lui Vicol Nicolae, Gudima Vasile, Beşleagă Anatolie, Bănăruc Eduard, Sîrbu Veaceslav şi Zacrevschi Vadim”.
Cu această ocazie, și anunțarea lui Nicolae Vicol în căutare a fost stopată.
Dosarul corupţiei de la Serviciul Fiscal de Stat, unul dintre dosarele de rezonanţă din ultimii ani, a fost deschis în 2012. Totuși, descinderile mascaţilor, soldate cu mai multe reţineri şi percheziţii, au avut loc vineri, 15 februarie 2013, chiar în ziua în care deputaţii PLDM şi PCRM l-au demis pe Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi la câteva zile după ce Vlad Filat a denunţat acordul Alianţei pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpuşar” şi aducându-i mai multe acuzaţii grave.
În dosar au fost reținute șase persoane: Nicolae Vicol, pe atunci şef al Serviciului Fiscal de Stat, Eduard Bănăruc, pe atunci secretar general adjunct al Guvernului, inspectorul fiscal, Anatolie Beşleagă, omul de afaceri Vasile Gudima şi foştii angajaţi ai CCCEC şi CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, toți fiind învinuiți pe mai multe episoade de acte de corupție.
Nicolae Vicol a părăsit Republica Moldova pe 17 iunie 2015, dimineața, cu o zi înainte de condamnarea sa. El a plecat spre România traversând punctul de frontieră Leușeni cu un automobil de marca Toyota Land Cruiser.
Ulterior, Rise Moldova a scris că din iunie 2013 și până în iunie 2015, atunci când magistrații de la Judecătoria sect. Râșcani au emis sentința de condamnare în cazul fostului șef al FISC-ului, Nicolae Vicol a călătorit în direcțiile: Roma (Italia), București (România), Antalya (Turcia), Moscova (Rusia) și în unele orașe din Ucraina. Cea mai lungă deplasare a făcut-o în Ucraina, unde a stat 15 zile în perioada 2 - 17 ianuarie 2014, urmată de o vacanță în Antalya de opt zile (29 august - 5 septembrie 2014) și alta de șase zile la Moscova (26 aprilie - 1 mai 2015).
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
