Stoianoglo anunță schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. „Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj”

Stoianoglo anunță schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. „Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo anunță schimbări radicale în sistemul judecătoresc. Asta după ce a spus că unele persoane din sistem „nu se isprăvesc cu principiul independenței și continuă să deservească interesele corporației lui Plahotniuc”. Mai exact, acesta a făcut referire la tergiversarea examinării demersurilor procurorilor pe acest caz și nu doar, precum și la dispunerea cercetării în libertate a învinuiților.

„Un lucru este straniu. Până în iunie 2019 am remarcat dezinteresul absolut al judecătorilor față de sutele de persoane, care, deși nu aveau nici o tangență cu lumea criminală, au fost ilegal arestate, urmărite și trase la răspundere penală. Să credem oare în probatoriul solid al procurorilor de atunci?”, a spus Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

Procurorul general menționează că nu își dorește „o confruntare cu sistemul judecătoresc”, dar anunță că va interveni cu schimbări majore.

Publicitate

„Ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În niciun caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese”, a conchis procurorul general.

Joi, 20 august, Alexandr Stoianoglo a prezentat rezultatele din ultima perioadă a perchezițiilor efectuate la „Metalferos”. Stoianoglo a declarat că în spatele afacerii legate de „Metalferos” se afla fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Conform unei anchete realizate de procurori, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Citește și: Stoianoglo, despre Metalferos: Statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul firmelor controlate de Plahotniuc

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal