Stoianoglo, despre Metalferos: Statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul firmelor controlate de Plahotniuc

Stoianoglo, despre Metalferos: Statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul firmelor controlate de Plahotniuc

Statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii Metalferos și al mai multor companii private nerezidente controlate de ex-democratul Vlad Plahotniuc. Asta a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, Metalferos având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din R. Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

De asemenea, ancheta a stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012-2019, Vlad Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Publicitate

„În baza unor contracte fictive, semnate între SA Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută. Spre exemplu, doar în perioada anilor 2015-2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferați în contul Metalferos, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse”, a explicat procurorul general.

Procurorul general a mai spus că dosarul inițiat anterior de Procuratura Anticorupție a fost „formal, bazat pe aspecte neimportante”, menționând că nu s-a analizat aspectul economic al infracțiunii.

Respectiv, în perioada carantinei, procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) au analizat peste 100 de conturi bancare, iar, în baza datelor obținute, au fost înaintate demersuri de arestare a celor 16 membri implicați în fraudarea întreprinderii Metalferos.

„Acțiunile PG nu au fost spontane, nu au legătură nici cu situația de pe piața metalelor, nici cu proces de privatizare a companiei”, a ținut să sublinieze șeful instituției.

Mai mult, Stoianoglo a spus că unele persoane din sistemul judecătoresc „nu se isprăvesc cu principiul independenței”, făcând referire la tergiversarea examinării demersurilor procurorilor pe acest caz și nu doar, precum și la dispunerea cercetării în libertate a învinuiților.

De menționat că de-a lungul anilor, la Metalferos au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Dosarele penale inițiate nu au ajuns la o finalitate.

La începutul lunii august 2020, 16 persoane au fost reținute în dosarul privind fraudarea Metalferos, fiind învinuite de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale. Învinuiții nu și-au recunoscut vina. Mai mult, instanța a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventivă a acestora, și a dispus cercetarea în stare de libertate.

Recent, statul a anunțat că scoate la privatizare Metalferos. Prețul inițial solicitat este de 900 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 45 de milioane de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal