Cum s-a făcut școală în 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă

Cum s-a făcut școală în 1918, în timpul pandemiei de gripă spaniolă

Decizia dificilă pe care trebuie să o ia în 2020 fiecare țară, în privința redeschiderii școlilor în plină pandemie, nu este singulară în istorie. Și în urmă cu mai bine de 100 de ani, în timpul pandemiei de gripă din 1918, polemicile erau la fel de aprinse.

Pandemia de gripă din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar autoritățile de atunci au fost nevoite să ia decizii care și în prezent dau bătăi de cap, în timpul panemiei COVID-19.

Un subiect dezbătut intens în mai multe țări, este cel legat de redeschiderea școlilor, inclusiv ce norme trebuie respectate. Este o situație cu care s-au confruntat și în urmă cu un secol autoritățile din mai multe țări, printre care și Statele Unite, unde aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 de mii au murit.

Publicitate

În Statele Unite, în timp ce mare parte a orașelor își închideau școlile, trei au optat pentru a le menține deschise: New York, Chicago și New Haven.

Argumentul din 1918 al autorităților din Chicago pentru a lăsa școlile deschise a fost că astfel copiii nu ar mai sta pe străzi și ar fi departe de adulții infectați. Așadar, ar fi mai în siguranță în școli.

Autor:

La acel moment, însă, se punea un accent sporit pe igienă în instituțiile de învățământ, iar elevii erau supravegheați de asistente, notează libertatea.ro.

O parte a strategiei din Chicago a fost aceea de a asigura recircularea aerului curat. Sălile de clasă au fost supraîncălzite în timpul iernii, astfel încât ferestrele să poată rămâne deschise în orice moment, potrivit unui document din 1918 al Departamentului de Sănătate din Chicago.

Interdicții pentru elevi și în urmă cu 100 de ani

În 1918, studenților li s-a interzis să se adune în afara instituției de învățământ și trebuiau să-i raporteze profesorului, imediat, orice abatere. Profesorii verificau studenții, iar cei care aveau simptome de gripă erau imediat izolați.

„Departamentul de sănătate le-a cerut familiilor elevilor care se recuperau la domiciliu fie să aibă un medic de familie, fie să apeleze la un medic de sănătate publică, fără taxă”, conform CNN.

Cine avea febră era imediat transportat acasă. Autoritățile verificau dacă acolo erau întrunite condițiile pentru izolare și îngrijire, iar în caz contrar, bolnavul era dus la spital.

Studiile au arătat că orașele care au pus în aplicare carantinarea, izolarea și interdicția de a organiza adunările publice au obținut cele mai bune rezultate.

Autor:

Experții în sănătate publică, inclusiv doctorul Howard Markel, au căzut însă de acord că pandemia de COVID-19 nu e la fel ca gripa spaniolă, o boală binecunoscută în urmă cu un secol. Mai sunt multe de aflat despre noul coronavirus şi boala pe care o provoacă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal