Șeful ANSP, despre cele patru cazuri suspecte de reinfectare cu COVID-19: „E vorba de persistența virusului pe durată”

Șeful ANSP, despre cele patru cazuri suspecte de reinfectare cu COVID-19: „E vorba de persistența virusului pe durată”

Șeful Agenției Naționale Pentru Sănătate Publică( ANSP) Nicolae Furtună dezminte informația vociferată anterior de șeful statului Igor Dodon precum că ar exista patru cazuri confirmate de reinfectare cu COVID-19. „Acolo nu e vorba de reinfectare, e vorba de persistența virusului pe durată”, a explicat Furtună în cadrul emisiunii Important de la TV21.

„Una dintre persoanele care se bănuia că s-a reinfectat este o persoană publică. Eu nu o să-i dau numele. Asta a părut repede în presă și a fost mediatizat. Pentru că erau cu adevărat, patru cazuri cu suspecție la reinfectare.

Am avut o conferință cu colegii din Geneva, de la Organizația Mondială a Sănătății și am discutat aceste cazuri clinice. Acolo nu e vorba de reinfectare, e vorba de persistența virusului pe durată”, a explicat Nicolae Furtună.

Publicitate

Potrivit directorului ANSP, virusul este prezent în organism, fără a fi periculos în aspect epidemiologic, dar poate fi identificat în teste și persistă pe perioadă lungă de până la 90 de zile. Astfe, în cele patru cazuri suspecte, specialiștii tind să creadă că ar fi fenomenul de persistență.

„Sunt cazuri pe care nu le putem face publice pentru că sunt date cu caracter personal, dar cu siguranță două dintre ele decad din start. Celelalte o să le documentăm. Am colectat niște mostre pentru investigații de laborator”, a punctat Furtună.

Amintim că șeful statului Igor Dodon a declarat într-o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 12 august că în țară au fost confirmate patru cazuri de infectare repetată cu noul coronavirus, iar la nivelul spațiului european rata imunității colective este de doar 3%.

Ulterior, solicitați de AGORA, reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au comunicat că au fost identificate câteva cazuri suspecte de reinfectare cu COVID-19. Acestea, însă, încă n-au fost analizate suficient pentru o concluzie definitivă.

Citește și : „Olecuțâcă” reinfectat cu COVID-19? Ministerul Sănătății nu confirmă exact cifra cazurilor anunțate de Igor Dodon. „Au fost identificate câteva cazuri

Menționăm că până acum autoritățile din Sistemul de Sănătate nu au confirmat oficial niciun caz de reinfectare cu noul coronavirus. Totodată, menționăm că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a ajuns la un total de 31.937 cazuri.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal