Un Centru de Inovare și Transfer Tehnologic va fi construit în Regiunea de Dezvoltare Nord, mai exact, la Bălți. Lucrările au fost lansate joi, sediul urmând să fie amplasat pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo”, cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați. La baza proiectului stau două blocuri nefinisate, cu cinci etaje.
„Experiența țărilor europene, Statelor Unite ale Americii, țărilor economic dezvoltate arată că această abordare de cooperare a eforturilor educației și economiei este cea mai de succes. Odată cu lansarea acestui centru, posibilitățile sistemului educațional universitar de a oferi pieței muncii și industriei specialiști bine pregătiți vor crește enorm”, a declarat premierul Ion Chicu la evenimentul de lansare a lucrărilor.
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că, pentru realizarea proiectului, 28,5 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului. „Așteptările sunt ca Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic din Bălți să atragă investiții în regiune, să contribuie la stabilirea parteneriatelor cu alte structuri similare de cercetare din țară și de peste hotare, creând noi oportunități de dezvoltare inteligentă în Republica Moldova, precum și să creeze premise pentru utilizarea noilor tehnologii în producere”, a spus el.
Iar Guvernul SUA, prin intermediul USAID, alături de Suedia și UK aid, va contribui la dotarea Centrului cu peste 500 de mii de dolari.
„Centrul de Inovare Bălți se bazează pe modelul de succes al centrelor de excelență pe lângă Universitațile cheie din Moldova - Tekwill, Artcor, FabLab, Ziphouse, Mediacor și Clasa Viitorului - care au fost dezvoltate cu suportul Guvernului SUA, alături de partenerii noștri Guvernul Suediei și UK aid, cu investiții comune de peste 13 milioane dolari. Investiții menite să servească dezvoltarea capitalului uman în Republica Moldova”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.
Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacari, a spus că proiectul va fi implementat în două etape. În prima etapă, pentru care deja au fost contractate lucrări în valoare de 9,27 milioane de lei din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), se prevede intervenții la cele două blocuri, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, construcții structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu. Pentru cea de-a doua etapă, cu finanțare din FNDR, sunt prevăzute lucrări de arhitectură, de încălzire, ventilare și condiționare, de conectare a rețelelor interioare de alimentare cu apă și canalizare, lucrări electrice de forță și iluminat interior, de telecomunicații, semnalizare de incendiu, automatizare și amenajarea teritoriului. În prezent, sunt evaluate ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziții publice.
La final, cei 4.500 de studenți ai Universității din Bălți vor beneficia de laboratoare, spații de co-working și de expoziții, zone de printare 3D, robotică, microelectronică, fablab. Astfel, și companiile din domeniile fashion, IT, inginerie, creativitate și automotive din Regiunea de Dezvoltare Nord vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică (R&D).
Vezi și aceste știri

Competențele IT și STEM vor fi educate în toate instituțiile de învățământ. TEKWILL și ATIC au semnat un Memorandum de înțelegere cu MECC și MEI (VIDEO)

Cum au „jonglat” autoritățile cu un teren pe care ZEL „Bălți” a vrut să construiască un parc de inovare în inginerie

Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
