Pentru a evita fraudarea prezidențialelor, Litvinenco cere convocarea Parlamentului și aprobarea modificărilor la Codul Electoral

Pentru a evita fraudarea prezidențialelor, Litvinenco cere convocarea Parlamentului și aprobarea modificărilor la Codul Electoral

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco cere convocarea Parlamentului, astfel încât modificările la Codul Electoral să fie aprobate și implementate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. În caz contrar, scrutinul ar putea fi fraudat, crede parlamentarul.

Sergiu Litvinenco susține că, în avizul său, Comisia de la Veneția și OSCE (ODIHR) nu au menționat că proiectul de lege nu poate fi adoptat și pus în aplicarea în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie curent. „Dimpotrivă, Comisia de la Veneția spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă. Este adevărat că timp nu este foarte mult, însă Parlamentul încă mai poate modifica Codul electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR)”, a adăugat deputatul.

Parlamentarul a mai spus că „suntem la etapa în care vom putea ști cu exactitate dacă PSRM dorește sau nu dorește să fraudeze alegerile”.

Publicitate

„Dacă PSRM va da curs inițiativei și va dori să lucrăm așa încât să excludem din lege acele prevederi care pot conduce la fraudă, este o situație. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislația electorală reieșind din Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și OSCE (ODIHR), atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opțiune. Și e clar de ce – Dodon nu are cum câștiga alegerile fără a frauda”, a spus Litvinenco.

Amintim că proiectul de modificare a Codului Electoral a fost elaborat de câțiva socialiști și a fost votat rapid în prima lectură pe 9 iulie. Acesta prevede o serie de schimbări, cum ar fi faptul că concurenții electorali pot fi excluși din cursă de Comisia Electorală Centrală, în loc de instanță, iar programul votării se scurtează cu două ore. Totodată, se include posibilitatea ca alegerile să poată fi organizate în alte zile decât duminică.

Mai multe prevederi ale proiectului le puteți vedea AICI.

Vezi și: Aviz urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la noile modificări în Codul Electoral: E nevoie de un mecanism eficient de prevenire a utilizării resurselor administrative

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal