Deputatul Lilian Carp, a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care a solicitat să-i fie prezentate informații despre evoluțiile în dosarul Metalferos. Mai exact, parlamentarul vrea să știe dacă președintele Igor Dodon a fost audiat în acest dosar.
Carp susține că fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, ar fi fost implicat în schemele de la Metalferos încă din timpul guvernării comuniste şi „ a făcut aceste hoții fiind ajutat de funcționarii corupți de la Ministerul Economiei”.
„Monopolul în acest domeniu a fost posibil în urma unor modificări a cadrului normativ în anul 2006-2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei şi Comerțului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon, iar director financiar al S.A. „Metalferos" în toată aceasta perioadă a fost însuşi nănaşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană”, a scris Carp pe pagina sa de Facebook.
Lilian Carp spune că s-a adresat procurorului General pentru a afla:
„1. Dacă în cadrul urmăririi penale s-a analizat rolul factorilor de decize a Ministerului Ecommiei şi Comerțului din perioada lansării monopolului Metalaferosa( ex-ministrlui Economiei-Igor Dodon)?
2. A fost sau urmează a fi dată o apreciere cât de cât judicioase, argumentate au fost politicile promovate de conducerea Ministerului Economiei şi Comerțului sub conducerea lui Igor Dodon şi dacă aceste decizii au reprezentat interesul statului, dat fiind monopolizarea imediată a pieței metalelor, cu delapidări de proporții ce au urmat timp de peste un deceniu?
3. A fost audiat/urmează a fi audiat ex-ministrul Economiei-Igor Dodon în cadrul acestui dosar penal? În cazul răspunsului afirmativ, care este calitatea procesuală a acestuia în cadrul dosarului penal?
4. Care sunt măsurile întreprinse de către organele procuraturii în vederea recuperării prejudiciului cauzat la bugetul public naţional? Care este suma totală a activelor care au fost deja recuperate şi pe ce sumă la moment este aplicat sechestru?”, a mai adăugat parlamentarul.


Menționăm că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că procurorii au colectat probe care demonstrează că statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin schemele ilegale de la Metalferos, în care ar fi fost implicate și mai multe companii nerezidente controlate de ex-democratul Vlad Plahotniuc.
La începutul lunii august 2020, 16 persoane au fost reținute în dosarul privind fraudarea Metalferos, fiind învinuite de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale. Învinuiții nu și-au recunoscut vina. Mai mult, instanța a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventivă a acestora, și a dispus cercetarea în stare de libertate.
Recent, statul a anunțat că scoate la privatizare Metalferos. Prețul inițial solicitat este de 900 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 45 de milioane de euro. Licitațiile de la Bursa de Valori unde au fost puse în vânzare pachetele majoritare deținute de stat la șase societăți le acțiuni, printre care și Metalferos, s-au încheiat, însă fără nicio tranzacție.
Vezi și aceste știri

Scumpirea uleiului a ajuns în vizorul CSE. Șeful Legislativului spune că de prețurile mari se face vinovat un singur monopolist

CoolCola, Fancy și Street. Rusia clonează marile branduri de răcoritoare care s-au retras din țară
