
Grupul de lucru pentru soluționarea problemelor agricultorilor prezintă rezultatele. Iată care sunt sumele compensațiilor pentru pagubele înregistrate
Grupul de lucru, format pentru a soluționa problemele agricultorilor cauzate de seceta din acest an, vociferează soluțiile și deciziile aprobate până la această etapă. Astfel, au fost îndeplinite unele cerințe ale fermierilor: Urmează să fie aprobat un proiect de lege pentru instituirea stării de forță majoră, au fost stabilite sumele compensațiilor pentru terenurile de culturi de primă grupă, afectate și vor fi reeșalonate creditele pentru procurarea tehnicii agricole.
・
„ Pe platformă parlamentară, la propunerea unui grup de deputați, a fost creat grupul de lucru cu scopul de a redresa situația în domeniul agricol ca urmare a pierderilor majore cauzate de secetă. În cadrul ședințelor au fost audiate informații cu referire la pierderile agricole, precum și soluțiile posibile de a fi adoptate pentru diminuarea consecințelor.
La aceste ședințe au participat reprezentanți ai ministerelor, AIPA, BNM, Camera de Comerț și Industrie, SFS și alte instituții vizați, care au muncit preț de două săptămâni pentru a găsi soluții. Au fost întruniri și cu reprezentanții agricultorilor”, a raportat cursul activităților grupului de lucru, deputatul Vladimir Bolea.
Până la această etapă au fost aprobate următoarele decizii:
1. Legea despre forța majoră. Proiectul de lege este deja elaborat de Ministerul Economiei, fiind avizat pozitiv de minister. În continuarea Ministerul Justiției se ocupă de acesta, urmând să fie votat la următoarea ședință de Parlament.
2. Reeșalonarea datoriilor față de bănci și instituții de creditare nebancare. În total suma este de 3,2 miliarde de lei, față de instituții bancare și 1,2 miliarde de lei pentru nebancare. „Desigur că nu 100% vor intra în incapacitatea de plată, dar vorbim de cei 2800 de agenți economici care au pierderi de 60% pe ha, care practic nu vor putea să-și onoreze obligațiunile. Aici ar exista restanțe în contextul tratatului cu FMI. Aici căutăm soluții împreună cu reprezentanții băncilor pentru a găsi o posibilitate mai simplificată.
O posibilă variantă ar fi asumarea de către aceste partide care fac parte din acest grup de lucru a unui proiect de lege și din punct de vedere politic votat în Parlament”, a spus Bolea, într-o conferință de presă.
3. Reeșalonarea credintelor la proiectele 2KR și MECAGRO fără penalizări. Responsabili de acest punct a fost Guvernul, iar miercuri va fi emisă hotărârea de Guvern. „Vorbim de reeșalonarea creditelor de achiziție a utilajelor, tractoarelor – 200 milioane de lei”, a menționat deputatul.
4. Anularea cerinței prezentării certificatului de lipsă de datorii la AIPA a acelor care au suferit de secetă pe o perioadă de 12 luni. Responsabil a fost Ministerul Agriculturii și problema a fost rezolvată. A fost elaborat un mecanism simplificat.
5. S-a discutat și despre TVA, despre sume pe care statul le datorează agricultorilor și care le-ar fi acum de ajutor acum, a menționat deputatul. Responsabil de subiectul TVA este Ministerul de Finanțe care a elaborat un proiect de lege, îndreptat spre avizare la FMI. Iar ulterior ar urma să fie votat în Parlament.
„Acesta prevede instituirea moratoriului până la 31 decembrie asupra contoarelor fiscale la producătorii agricoli afectați de secetă. Implementarea programului de subvenționare a dobânzilor pentru producătorii agricoli astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată începând cu 1 mai 2020 la creditele contractate de producători agricultori afectați, indiferent de perioada de contractare. Procentul subvenționat este 8,76%”, a menționat Bolea.
6. Compensarea cheltuielilor pentru fiecare ha cu roada compromisă. Deși inițial agricultorii cereau 3000 lei. pentru ha, în final au fost găsite 300 milioane de lei pentru a acorda aceste compensări.
Persoanele juridice care au înregistrat pierderi de pe urma secetei vor primi după cum urmează :
· Pentru culturile reînsămânțate – 1620 de lei /ha
· Pentru grâul de toamnă – 1500 lei/ha
· Pentru orzul de toamnă 1550 de lei/ha
· Rapița de toamnă – 2100 lei/ha
· Pentru culturi pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșuni – 3800 lei/ha
· Vița de vie – 3000 lei/ha
· Legume în câmp deschis – 2100 lei/ha
· Mazărea – 1200 lei/ha
„În octombrie urmează grupa a doua de culturi agricole pentru care trebuie găsite iarăși resurse financiare pentru e clar că vor fi înregistrate pagube. Grupul de lucru își continuă activitatea, dar e nevoie de convocarea ședinței Parlamentului pentru a fi votate proiectele de legi menționat”, a adăugat Bolea.
Întretimp, agricultorii au anunțat că se întorc acasă pentru a realiza lucrările de sezon, care au fost lăsate baltă timp de mai multe zile în care au protestat. Fermierii spun însă că nu cedează și ar putea să revină, în condițiile în care problemele lor nu vor fi soluționate.