Un șir de state mențin interdicția de traversare a hotarelor pentru cetățenii R. Moldova. Iată restricțiile și excepțiile impuse de țările vecine

Un șir de state mențin interdicția de traversare a hotarelor pentru cetățenii R. Moldova. Iată restricțiile și excepțiile impuse de țările vecine

În situație de pandemie COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe actualizează informația despre accesul pe teritoriul statelor străine. Hotarele multor țări rămân închise pentru cetățenii R. Moldova. Totuși există și excepții. Iată care sunt restricțiile impuse de țările vecine, dar și state ca Italia, Cehia sau Grecia.

Reguli impuse de România

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini inclusiv a cetățenilor R. Moldova, apatrizilor, cu următoarele excepții: 

 • membri de familie ai cetățenilor români; 
 • membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; 
 • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației UE
 • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, cadre medicale, precum și transportatorii care asigura ajutor umanitar; 
 • persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare
 • străinii și apatrizii, lucrătorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată sau desfășurată în străinătate

Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura izolării. Se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens. 

Persoanele care vin în România din țările aflate pe lista statelor de risc epidemiologic ridicat, printre care și R. Moldova, dar care, înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă consecutivă de minim 14 zile într-una sau mai multe zone/țări pentru care nu este instituită această restricție, sunt exceptate de la măsura carantinării. 

În atenția cetățenilor moldoveni care călătoresc spre Bulgaria cu tranzit prin România: 

Vor fi prezentate autorităților de frontieră ale României documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului sus-menționat și documentele respective de călătorie. Mai multe detalii puteți afla aici.

Restricții de traversare a frontierei cu Ucraina

Intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor R. Moldova doar în cazul prezentării obligatorii la punctul de trecere a poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Este de menționat că polița de asigurare urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere pe teritoriul țării.

Cetățenii moldoveni sunt obligați să prezente la punctul de trecere rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din R. Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză). Iar cei care nu vor prezenta rezultatul negativ al testării COVID-19  vor fi obligați să se izoleze la domiciliu - la rude, prieteni, spații arendate, sau să fie amplasați în carantină pe o perioadă de 14 zile.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R.  Moldova, fără plasarea la autoizolare poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Restricții impuse de Cehia

Cetățenii moldoveni pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin: viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent,  un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020). 

De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul COVID-19 negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

Reguli prevăzute de Franța

Începînd cu data de 19 august, orice persoană în vârstă de peste 11 ani, care călătorește pe cale aeriană din R. Moldova în Franța și care nu este în măsură să prezinte la sosire în Franța rezultatul unui test biologic de screening virologic, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de zbor, care dovedește lipsa contaminării cu COVID-19, va fi direcționată la aeroportul francez spre punctul de control sanitar pentru efectuarea acestui test.

Grecia a prelungit restricțiile de intrare în țară până la 31 august

În vederea limitării răspândirii virusului de tip nou COVID-19, autoritățile elene au anunțat prelungirea până la 31 august, curent, a restricțiilor de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Greciei, anunțate pe 1 august. 

Reamintim că doar cetățenii R. Moldova care posedă permis de ședere în statele membre UE pot accede pe teritoriul Greciei. Totodată, potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămâni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE, care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată.

Restricții impuse de Italia

Începând cu data de 10 august și până la data de 7 septembrie rămân în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia, a persoanelor care în ultimele 14 zile sau aflat sau au tranzitat următoarele țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Muntenegru și Serbia. 

Celelalte categorii de persoane exceptate de la restricții de călătorie în Republica Italiană, chiar dacă în ultimile 14 zile au vizitat țările menționate mai sus, sunt: 

 • cetățenii statelor Uniunii Europene, statelor Acordului Schengen, Regatului Unit, Andorrei, Principatului Monaco, Republicii San Marino și Statului Vatican, care au reședință/domiciliu în Italia. Aceștia pot intra în Italia, prin completarea unei declarații și cu respectarea obligatorie a carantinei de 14 zile; 
 • membrii familiilor cetățenilor statelor UE, statele părți la Acordul Schengen, Regatul Unit, Andorra, Monaco, San Marino sau Vatican, care au reședința în Italia (soți, concubini, parteneri de concubinaj, copii dependenți sub vârsta de 21 de ani, ascendenți dependenți), la fel cu completarea unei declarații respectarea obligatorie a carantinei de 14 zile; 
 • echipajele și personalul mijloacelor de transport; 
 • funcționarii și agenții, oricum ar fi numiți, ai Uniunii Europene sau ai organizațiilor internaționale, agenților diplomatici, personalului administrativ și tehnic al misiunilor diplomatice.

Pentru cetățenii R. Moldova care sunt în străinătate și au nevoie de asistență și informații în contextul pandemiei COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă monitorizarea actualizărilor publicate pe paginile web și Facebook a misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din statele de reședință. Lista poate fi accesată aici.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

În timpul verii, 40 de grădinițe din municipiul Chișinău își vor sista temporar activitatea. Unde vor fi încadrați copiii

În timpul verii, 40 de grădinițe din municipiul Chișinău își vor sista temporar activitatea. Unde vor fi încadrați copiii

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 2
  Presa rusă: Fiul lui Jirinovski și-a schimbat numele din Lebedev în Garcia (FOTO)
 • 3
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.