Turcia anunță o descoperire istorică: Zăcămintele de gaze din Marea Neagră pot asigura țara pentru 20 de ani

Turcia anunță o descoperire istorică: Zăcămintele de gaze din Marea Neagră pot asigura țara pentru 20 de ani

Turcia a găsit resurse semnificative de gaze în Marea Neagră. Zăcămintele de gaze descoperite în Marea Neagră ar putea satisface nevoile de energie ale țării timp de 20 de ani, scrie Mediafax.ro.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, scrie presa locală.

„Astăzi, vreau să anunţ o informaţie de importanţă istorică. Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ din istoria ţări”, a declarat Recep Erdogan. Liderul de la Ankara a subliniat că „realizările în domeniul energiei au o mare importanţă pentru stabilitatea şi independenţa ţării”.

Potrivit preşedintelui Turciei, nava de explorare Fatih a descoperit un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră. Zăcământul va începe să fie exploatat în anul 2023, a precizat Erdogan.

Turcia, dependentă puternic de resurse energetice externe, efectuează de mult timp explorări în Marea Neagră şi în Marea Mediterană pentru a depista rezerve de hidrocarburi.

Zăcământul de gaze estimat la 320 de miliarde de metri cubi ar putea asigura necesităţile Turciei timp de aproape zece ani, dar Recep Erdogan afirmă că datele colectate indică posibilitatea de a exista zăcăminte suplimentare în aceeaşi zonă.

Ideea a fost confirmată de ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez. Recep Erdogan a făcut acest anunţ în contextul disputelor Turciei cu Grecia şi Republica Cipru privind activităţile de explorare din estul Mării Mediterane. În pofida tensiunilor, preşedintele Turciei a transmis că operaţiunile de explorare în Marea Mediterană vor fi accelerate.

Analiştii declară că Turcia s-ar putea confrunta însă cu costuri suplimentare de infrastructură. „Chiar dacă există o descoperire legitimă care va fi exploatată, ar dura între patru până la şase ani pentru a ajunge la faza de producţie”, a declarat John Bowlus, redactor-şef al Energy Reporters, iar costurile de investiţii sunt estimate la 2-3 miliarde de dolari.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.