Trei primari și un consilier raional riscă să-și piardă mandatele. ANI constată că ar fi admis conflicte de interese

Trei primari și un consilier raional riscă să-și piardă mandatele. ANI constată că ar fi admis conflicte de interese

Inspectoratul de Integritate a emis acte de constatare în privința a patru actuali aleși locali și a unui fost primar, care au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilităților de funcție. Cei patru trei primari și un consilier raional, aflați în funcție, riscă să rămână fără mandate, și inclusiv fostul primar din raionul Cahul, ar putea fi decăzuți din dreptul de a ocupa  funcții publice pe un termen de până la 3 ani, informează Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Potrivit ANI, primărița comunei Buda, din raionul Călărași a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În anul 2016, aceasta ar fi admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la la primărie în calitate de șofer și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada anilor 2016-2019.

Și primărița satului Chiriet-Lunga din UTA Găgăuzia începând cu anul 2019, ar fi emis o serie de acte administrative/juridice în privința soțului, care a fost angajat șofer la primărie.

Iar în cazul primarului comunei Drăgănești din raionul Sîngerei, acesta ar fi examinat și semnat contracte de arendă a terenurilor cu o firmă, în care figura în calitate de fondator cu cotă-parte.

Totodată, fostul primar al comunei Zîrnești din raionul Cahul, în 2016, aflându-se în calitate de primar, ar fi încheiat dispoziția de angajare și contractul individual de muncă cu tatăl său, iar în anul 2017 ar fi semnat cu acesta un alt contract, de prestare a serviciilor, în cadrul primăriei

ANI menționează că și un consilier în Consiliul raional Sângerei în perioada 2017-2020 a exercitat concomitent mandatul de consilier și funcția de șef al Centrului Metodic al Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Sângerei.

Inspectorii de integritate au decis că: „Toți cei patru aleși locali, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, prin faptul că, având la dispoziție terminii legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat”.

ANI informează că dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, patru aleși locali aflați încă funcții riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal