Chicu le cere iertare moldovenilor din diasporă: Când ați dorit de urgență să reveniți acasă, n-a fost posibil. Mulți ați rămas blocați la hotare (VIDEO)

Chicu le cere iertare moldovenilor din diasporă: Când ați dorit de urgență să reveniți acasă, n-a fost posibil. Mulți ați rămas blocați la hotare (VIDEO)

„Vă cere iertare, pentru faptul că sunteți departe de casă, pentru că țara, noi, nu v-am creat condiții pentru a activa acasă”. Așa și-a început discursul premierul Ion Chicu la evenimentul Zilele Diasporei, demarat la 20 august. Adresându-se moldovenilor de peste hotare, premierul le-a cerut scuze și pentru situația în care s-au aflat când nu au putut reveni acasă, sau au rămas blocați la hotare la începutul pandemiei COVID-19.

„În calitate de pim-ministru vreau și trebuie să încep acest discurs prin a vă cere scuze și iertare, pentru faptul că sunteți departe de casă, pentru că a trebuit să vă despărțiți de cei dragi, pentru că țara, noi nu v-am creat condiții pentru a activa acasă, în țara voastră, pentru că sunteți printre străini, pentru lacrimile copiilor și părinților voștri”, s-a adresat diasporei premierul.

Publicitate

Chicu și-a exprimat regretul și pentru situațiile în care au ajuns moldovenii care încercau să revină în R. Moldova la începutul pandemiei declanșate în lume.

„De asemeni vreau să-mi exprim regretul și scuze pentru faptul că și în această perioadă pandemică cel mai mult ați fost afectați anume dvs. Atunci când ați dorit de urgență să reveniți acasă n-a fost posibil, când ați avut nevoie de servicii consulare sau alt suport din partea statului a trebuit să vă confruntați cu probleme.

Mulți ați rămas blocați pe la hotarele străine, aeroporturi. Și mult timp ați fost în incertitudine – mai puteți sau nu reveni. Vreau să-mi cer scuze pentru toate aceste incomodități și probleme pe care le-ați întâmpinat în ultima perioadă”, a adăugat Chicu.

Premierul a ținut să mulțumească organizațiilor care se implică și contribuie la soluționarea problemelor diasporei.

„Știu că mulți dintre dvs ați organizat grupuri de inițiativă, mișcări de sprijini pentru cei vulnerabili, rămași acasă, pentru lupta cu pandemia COVID-19. Aceste exemple poartă nu doar o valoare materială concretă ci și o dimensiune morală importantă”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Pe final, premierul a dat asigurări că Guvernul continuă implementarea politicilor care au drept scop crearea unor condiții optime de reintegrare a cetățenilor care se întorc din străinătate și a îndemnat moldovenii să revină și să contribuie la dezvoltarea țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal