Belarus: Fabricile unde au avut loc proteste ar putea fi închise. Lukașenko: Imaginile cu vânătăi sunt trucate, poliția trebuie iertată

Belarus: Fabricile unde au avut loc proteste ar putea fi închise. Lukașenko: Imaginile cu vânătăi sunt trucate, poliția trebuie iertată

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi, informează Reuters, scrie Agerpres.

„Dacă o fabrică nu lucrează, atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni”, a spus Lukaşenko în oraşul Grodno, aflat în apropierea frontierei cu Polonia. „Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm (la muncă) după aceea”, a adăugat el.

În timpul discursului său la Grodno, Aleksandr Lukaşenko a mai spus că imaginile cu vânătăi și traume, care circulă pe internet, ar fi fost trucate, scrie Meduza.io.

Publicitate

„Cui o să sunați, dacă o să înceapă banditismul pe străzi? Polițiștii sunt oamenii voștri. Chiar dacă undeva au greșit, iertați-i. Eu m-am săturat de pâine prezidențială, dar imaginați-vă pentru o clipă că nu mai este Lukaşenko. Cine ar conduce armata la granița de vest? Nu am mai fi fost stăpâni aici, noi am fi deja zdrobiți, sfâșiați și scuipați”, a mai spus preşedintele belarus.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte.Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor.Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după scrutin. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus „stau peste hotare în ţări vecine” şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia - doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal