Comemorarea victimelor regimurilor totalitare sau operațiunea Iași-Ungheni. Ce marchează Dodon, Sandu și Năstase

Comemorarea victimelor regimurilor totalitare sau operațiunea Iași-Ungheni. Ce marchează Dodon, Sandu și Năstase

În timp ce lidera PAS, Maia Sandu, și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, comemorează, pe 23 august, victimele regimurilor totalitare și autoritare, președintele Igor Dodon marchează cea de-a 76-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău.

Însoțit de ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, de deputați socialiști și de veterani, Igor Dodon a participat la o ceremonie comemorativă la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”. A venit la eveniment cu o mașină de epocă.

„Grație operațiunii „Iași‒Chișinău”, din 20 până pe 29 august 1944, Republica Moldova a fost complet eliberată. Iar ceea ce reprezintă statul nostru astăzi, ceea ce reprezintă Europa în întregime se datorează inclusiv operațiunii de la capul de pod Șerpeni. Este de responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în faţa ostaşilor care ne-au câștigat libertatea plaiului moldovenesc”, a scris șeful statului pe Facebook.

Publicitate

De partea cealaltă, Maia Sandu a amintit de ziua de doliu național, decretată în 2019 – Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

Vezi și: Dodon, despre decizia de a sfida ziua de doliu național: „Prin decret prezidențial se decretează astfel de zile”

„Regimurile fasciste şi comuniste, nazismul şi stalinismul n-au ţinut cont de limba, religia şi cultura nimănui, iar victime ale acestor ideologii criminale au căzut sute de mii de români, evrei, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, romi şi mulți alți oameni buni ai acestui pământ. Nimic nu justifică atentatul la viaţa umană. Zeci de ani am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii şi să uităm victimele, ceea ce ne-a învrăjbit şi a divizat societatea noastră. Aceste timpuri trebuie să dispară”, a menționat lidera PAS.

Și Andrei Năstase a comemorat victimele regimurilor totalitare.

„Ne confruntăm astăzi cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale regimurilor care ne-au supus bunicii și părinții la niște umilințe cutremurătoare. Nu există loc pentru comparații doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! Orice tiranie care îl lipsește pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. Orice formă de orânduire politică care urmărește puterea absolută, controlul absolut asupra vieții oamenilor, este a priori ilegitimă și imorală! Din păcate, există și astăzi politicieni care nu au înțeles aceste lucruri și pângăresc trecutul dureros al concetățenilor noștri pentru a obține dividende politice”, a scris politicianul.

Menționăm că, pe 23 august curent, mai mulți unioniști au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse din țara noastră, cu ocazia împlinirii a 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, acesta a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de către ministrul de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, și ministrul de Externe german, Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin. În urma semnării tratatului, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal