
„Am avut și bere care a plecat în canalizare” sau cum a ajuns un tânăr să-și deschidă o berărie într-un sat din nordul Moldovei (FOTO)
Gândul la viitor și dorința de a face ceva diferit l-a determinat pe Mihai Scorpan să-și pună pe picioare o afacere de familie. A citit, a studiat în Germania, a participat la câteva procese de fierbere a berii și, într-un final, a decis să încerce să-și creeze produsul său personal. Astfel, a înființat o fabrică de bere în satul Ghindești din raionul Florești - RockScor Brewery.
・
Totul a pornit de la un simplu interes față de bere și despre producerea acesteia acasă. Acest lucru la determinat pe Mihai să cerceteze pe internet diferite surse la acest subiect, să citească cărți și să-și intensifice cunoștințele teoretice.
A studiat business și administrare, dar reprofilarea nu l-a afectat, fiind acomodat cu schimbările bruște. A decis să plece în Germania pentru a face o altă facultate, dar pasiunea pentru bere l-a urmat.
„Le-am scris la foarte multe berării, dar nu toți mi-au răspuns. Cei cu care am comunicat au fost producătorii locali, niște berării care produc bere doar pentru localul pe care-l deservesc”.
Autor:


În urma experienței obținute în Germania, și-a procurat materie primă necesară și a decis să revină acasă și să încerce să producă prima sa bere personală.


„Am experimentat, am avut și greșeli ca la început. Am avut și bere care a plecat în canalizare, pentru că mai uiți câte un robinet deschis, toate astea până am căpătat o experiență despre care ne amintim cu zâmbetul pe buze. Apoi primii pași, primele fierberi în volum mai mare, automat te simți altfel când produci berea, foarte stresat. Acum deja nu mai este acest sentiment”.
Autor:

Denumirea fabricii „RockScor Brewery” este un joc de cuvinte, iar creatorul acesteia a fost mama lui Mihai.
„Dacă citești de la litera S spre dreapta iese scor, de la Scorpan, iar dacă citești spre stânga, este la fel, scor, doar că am adăugat un K, ca să fie , și așa a ieșit cuvântul Rock, care are mai multe semnificații, de exemplu muzica rock”, ne-a explicat Mihai.

„Acea atmosfera care o reda acel parc vechi plantat în 1956 cu copaci mari, acea clădire de cărămidă, care ulterior va fi restaurată întărește atmosfera lângă berărie. Noi avem foarte multe locuri uitate din care s-ar putea de făcut ceva frumos”, mărturisește bărbatul.
Până la lansarea fabricii de bere RockScor, în calea lui Mihai au apărut diferite obstacole. Inițial, berăria trebuia să fie amplasată în altă clădire decât cea în care se află în prezent. Aceasta trebuia să fie cu un singur etaj, într-o clădire de cărămidă, dar care acum se află lângă berărie.

Potrivit lui Mihai Scorpan, construcția clădirii trebuia să fie încheiată în vara anului 2019, însă lucrările s-au extins până în luna mai a anului curent, iar această întârziere a generat alte probleme.
„Noi încheiasem un contract pentru a procura tot utilajul din Ungaria. Iar când ungurii ne-au sunat să ne spună că ne expediază toate utilajele necesare, construcția încă nu era finalizată, respectiv nu puteam să începem instalarea. Atunci s-au început deja anumite neînțelegeri, constructorii dădeau vina pe cineva, noi ne ceream scuze de la unguri că le-am stricat planurile și graficul”, susține antreprenor.


„Ne dorim să menținem statutul de pub și dezvoltăm acest concept care nu presupune doar bere, dar și atmosferă. Noi am încercat să ne imaginăm pe noi în calitate de oaspeți, cum ne-am simți, ce am vrea să vedem, cum să fie amplasate mesele, scaunele. Toate acestea au fost discutate în familie”.
Autor:

Din cauza unor rezultate care au depășit estimările, administrația RockScor Brewery a decis să stopeze activitatea pentru o perioadă nedeterminată.

Totuși, ei nu ignoră persoanele care vor să viziteze berăria. Doritorii sunt invitați să vină să se odihnească în liniște, însă administrația optează pentru un flux mai mic de persoane.
„Dacă cineva mă sună și îmi spune că e pe drum sau în trecere, personalul e mereu pe loc și poate să acorde atenție oaspeților. Și magazinul e activ, se vinde bere îmbuteliată de noi în volum de 0,3 și 0,5 litri, a adăugat el.
Antreprenorul susține că investițiile au depășit cifrele pe care le-a calculat la început, iar până le va recupera este o cale lungă.
„Focul care arde încet, arde mult”, crede Mihai Scorpan
Autor:

Mihai nu consideră că are dreptul să spună ce îi deosebește pe RockScor Brewery de alte berării de pe piață. El crede că fiecare are viziunea sa și consumatorul de bere este cel care decide ce îi diferențiază pe cei de la RockScor de alții.
„Sunt și alți băieți care produc bere și susțin aceeași ideologie. Eu nu pot să-mi laud produsul, eu fac berea pe care îmi place mie să o consum. Eu nu pot să o fac pe placul tuturor, dar este un număr de oameni care pot să o consume și să o înțeleagă”.
Autor:
Mai mult de atât, acesta nu se limitează să consume doar produsul său, ci gustă și el berea făcută în țară, are tipuri de bere care îi plac și care-l lasă uimit. Consideră că nu are sens să deschidă afacerea sa peste hotare, atât timp cât are posibilitatea să deschidă ceva în Moldova.