„Am avut și bere care a plecat în canalizare” sau cum a ajuns un tânăr să-și deschidă o berărie într-un sat din nordul Moldovei (FOTO)

„Am avut și bere care a plecat în canalizare” sau cum a ajuns un tânăr să-și deschidă o berărie într-un sat din nordul Moldovei (FOTO)


Gândul la viitor și dorința de a face ceva diferit l-a determinat pe Mihai Scorpan să-și pună pe picioare o afacere de familie. A citit, a studiat în Germania, a participat la câteva procese de fierbere a berii și, într-un final, a decis să încerce să-și creeze produsul său personal. Astfel, a înființat o fabrică de bere în satul Ghindești din raionul Florești - RockScor Brewery.

Totul a pornit de la un simplu interes față de bere și despre producerea acesteia acasă. Acest lucru la determinat pe Mihai să cerceteze pe internet diferite surse la acest subiect, să citească cărți și să-și intensifice cunoștințele teoretice.

A studiat business și administrare, dar reprofilarea nu l-a afectat, fiind acomodat cu schimbările bruște. A decis să plece în Germania pentru a face o altă facultate, dar pasiunea pentru bere l-a urmat. 

„Le-am scris la foarte multe berării, dar nu toți mi-au răspuns. Cei cu care am comunicat au fost producătorii locali, niște berării care produc bere doar pentru localul pe care-l deservesc”.

 „În Germania, am plecat pentru a studia o a doua facultate, dar pregătirea pentru aceasta a trecut pe planul doi. Am început a comunica cu berăriile din regiunea unde am trăit și am învățat, am interacționat cu mai mulți berari, am și participat la câteva fierberi. Au acceptat să-i ajut, iar eu în schimb am văzut întregul proces”, povestește Mihai.

În urma experienței obținute în Germania, și-a procurat materie primă necesară și a decis să revină acasă și să încerce să producă prima sa bere personală.

„Chiar dacă se spune că prima încercare este cea mai complicată și apar primele greșeli, interesul m-a făcut să cred că întregul proces nu este atât de greu. Este o posibilitate de a combina foarte multe lucruri ca să iasă la sfârșit ceea ce aștepți și ceea ce vrei tu”, susține antreprenorul.

Locul unde are loc întregul proces de fierbere a berii trebuie să fie curat, iar prima încercare a lui Mihai s-a soldat fără infectări și cu un produs final care l-a mulțumit. Acest lucru l-a determinat să mai fiarbă de câteva ori bere.

„Am experimentat, am avut și greșeli ca la început. Am avut și bere care a plecat în canalizare, pentru că mai uiți câte un robinet deschis, toate astea până am căpătat o experiență despre care ne amintim cu zâmbetul pe buze. Apoi primii pași, primele fierberi  în volum mai mare, automat te simți altfel când produci berea, foarte stresat. Acum deja nu mai este acest sentiment”.

Denumirea fabricii „RockScor Brewery” este un joc de cuvinte, iar creatorul acesteia a fost mama lui Mihai. 

„Dacă citești de la litera S spre dreapta iese scor, de la Scorpan, iar dacă citești spre stânga, este la fel, scor, doar că am adăugat un K, ca să fie , și așa a ieșit cuvântul Rock, care are mai multe semnificații, de exemplu muzica rock”, ne-a explicat Mihai.

Locația a fost aleasă în satul Ghindești, pentru că acolo sunt deja stabiliți, au o infrastructură dezvoltată și tot acolo vor dezvolta și ideile viitoare. Nu a optat pentru Chișinău pentru că, potrivit tânărului antreprenor, în afara capitalei sunt foarte multe locuri unde arhitectura este o amprentă în istorie.

„Acea atmosfera care o reda acel parc vechi plantat în 1956 cu copaci mari, acea clădire de cărămidă, care ulterior va fi restaurată întărește atmosfera lângă berărie. Noi avem foarte multe locuri uitate din care s-ar putea de făcut ceva frumos”, mărturisește bărbatul.

Până la lansarea fabricii de bere RockScor, în calea lui Mihai au apărut diferite obstacole. Inițial, berăria trebuia să fie amplasată în altă clădire decât cea în care se află în prezent. Aceasta trebuia să fie cu un singur etaj, într-o clădire de cărămidă, dar care acum se află lângă berărie.

„Din cauza unor motive tehnice, am construit o clădire nouă pentru că ni s-a spus că va fi mai ușor, dar nu e adevărat. Construcția a durat aproximativ doi ani”, povestește Mihai.

Potrivit lui Mihai Scorpan, construcția clădirii trebuia să fie încheiată în vara anului 2019, însă lucrările s-au extins până în luna mai a anului curent, iar această întârziere a generat alte probleme.

„Noi încheiasem un contract pentru a procura tot utilajul din Ungaria. Iar când ungurii ne-au sunat să ne spună că ne expediază toate utilajele necesare, construcția încă nu era finalizată, respectiv nu puteam să începem instalarea. Atunci s-au început deja anumite neînțelegeri, constructorii dădeau vina pe cineva, noi ne ceream scuze de la unguri că le-am stricat planurile și graficul”, susține antreprenor.

Totuși, norocul le-a surâs și au reușit amânarea instalării berăriei, dar s-au confruntat cu pandemia generată de COVID-19. Toate acestea au soldat cu întârzierea producerii berii cu aproximativ jumătate de an.

Ulterior, a fost planificată o cantitate mai mică de bere și fabrica a fost deschisă oficial la începutul lunii iulie 2020. Berăria găzduiește și un restaurant, iar conceptul de pub a fost lansat din dorința de a oferi o bere autentică celor care doresc să savureze băutura într-o atmosferă corespunzătoare, să se simtă izolați de ceea ce este în jur.

„Ne dorim să menținem statutul de pub și dezvoltăm acest concept care nu presupune doar bere, dar și atmosferă. Noi am încercat să ne imaginăm pe noi în calitate de oaspeți, cum ne-am simți, ce am vrea să vedem, cum să fie amplasate mesele, scaunele. Toate acestea au fost discutate în familie”.

Produsele de la restaurant sunt crescute la ferma familiei, iar fructele și legumele necesare pentru prepararea bucatelor sunt culese direct din grădină. Meniul propus este creat de familia lui Mihai Scorpan. Nu au optat pentru mâncare tradițională precum plăcinte, zeamă, ori mămăligă, dar au opțiuni gastronomice precum steak sau burger.

Din cauza unor rezultate care au depășit estimările, administrația RockScor Brewery a decis să stopeze activitatea pentru o perioadă nedeterminată.

„Ne-am dat seama că acea cantitate de carne preconizată pe două luni nu o să ne ajungă nici pentru prima lună. Astfel, ne-am oprit puțin ca sa sistematizăm bucătăria și să facem față numărului de oameni pentru acest an și pentru anul viitor”, susține administratorul Mihai Scorpan.

Totuși, ei nu ignoră persoanele care vor să viziteze berăria. Doritorii sunt invitați să vină să se odihnească în liniște, însă administrația optează pentru un flux mai mic de persoane. 

„Dacă cineva mă sună și îmi spune că e pe drum sau în trecere, personalul e mereu pe loc și poate să acorde atenție oaspeților. Și magazinul e activ, se vinde bere îmbuteliată de noi în volum de 0,3 și 0,5 litri, a adăugat el.

Antreprenorul susține că investițiile au depășit cifrele pe care le-a calculat la început, iar până le va recupera este o cale lungă. 

„Focul care arde încet, arde mult”, crede Mihai Scorpan

Mihai nu consideră că are dreptul să spună ce îi deosebește pe RockScor Brewery de alte berării de pe piață. El crede că fiecare are viziunea sa și consumatorul de bere este cel care decide ce îi diferențiază pe cei de la RockScor de alții.

„Sunt și alți băieți care produc bere și susțin aceeași ideologie. Eu nu pot să-mi laud produsul, eu fac berea pe care îmi place mie să o consum. Eu nu pot să o fac pe placul tuturor, dar este un număr de oameni care pot să o consume și să o înțeleagă”.

Mai mult de atât, acesta nu se limitează să consume doar produsul său, ci gustă și el berea făcută în țară, are tipuri de bere care îi plac și care-l lasă uimit. Consideră că nu are sens să deschidă afacerea sa peste hotare, atât timp cât are posibilitatea să deschidă ceva în Moldova.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ministrul Nicu Popescu va întreprinde o vizită la Sofia în anul 2022

Ministrul Nicu Popescu va întreprinde o vizită la Sofia în anul 2022

Bunuri în valoare de 1.4 milioane de lei, puse sub sechestru de Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale

Bunuri în valoare de 1.4 milioane de lei, puse sub sechestru de Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale

În ultima săptămână, încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la circa 552 de milioane de lei

În ultima săptămână, încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la circa 552 de milioane de lei

Advertoriale
RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

RE/MAX Moldova își extinde rețeaua de francize imobiliare din Chișinău (VIDEO)

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
    Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
  • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
  • 1
    Maia Sandu a schimbat structura Aparatului Președintelui (DOC)
  • 2
    EDITORIAL | Când începem să discutăm matur și asumat despre relația noastră cu animalele de companie?
  • 3
    Ministrul Andrei Spînu pleacă în Polonia. Va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova
  • 4
    Tot ce trebuie să știi despre săpăturile arheologice de la Cetatea Soroca (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.