Face campanie pentru dreptul de a muri. Povestea femeii care pledează pentru „sinuciderea rațională de bătrânețe”

Face campanie pentru dreptul de a muri. Povestea femeii care pledează pentru „sinuciderea rațională de bătrânețe”

În ultimii zece ani, Jacqueline Jencquel a făcut campanie pentru dreptul de a muri. A devenit populară după ce un ziar din Elveția i-a găzduit blogul  intitulat „Bătrânețea este o boală incurabilă”. Jacqueline Jencquel are 76 de ani, nu suferă de nicio boală gravă, nu are dureri mari. Dar dacă o întrebi ce ar alege între a fi bătrân și a muri, îți răspunde fără ezitare: „Prefer să mor”, relatează Euronews, citat de Digi24.

În august 2019, Jencquel a vorbit despre intenția ei de a apela la sinucidere asistată. În ianuarie 2020, trebuia să meargă în Elveția, unde această practică este legală din 1942. Urma să-și pună capăt vieții administrându-și o medicație letală. S-a răzgândit, totuși, și și-a mai dat un răgaz de șase luni. „Vreau să mai văd o primăvară, dar se va întâmpla înainte să vină vara, nu mai vreau să apuc iar căldura”, a declarat Jacqueline într-o discuție cu Euronews.

În mijlocul pandemiei de COVID-19, a amânat din nou: „Voi aștepta sfârșitul anului, voi avea un nou nepot în noiembrie”.

Jacqueline face campanie pentru dreptul de a muri al celor care suferă de boli terminale și trec prin dureri cumplite, dar și al celor care pur și simplu s-au săturat să mai trăiască după o anumită vârstă.

Ea crede că ar trebui să existe conceptul de „sinucidere rațională de bătrânețe”, care s-ar aplica persoanelor care au atins „o anumită vârstă” și care discută despre asta cu un consilier psihologic.

„Nu sunt într-o stare excelentă de sănătate, am osteoporoză, sunt foarte fragilă și am o problemă cu stomacul. Și știu că nu mă așteaptă nimic mai bun”, spune ea. „Ce e cu tabuul ăsta legat de moarte? Adică, suntem oricum muritori, nu? Alternativa este să suferi înainte de a muri. Nu mai văd niciun rost și niciun scop în viață”, explică Jacqueline.

Publicitate

Apoi elaborează: „Copiii mei sunt mari. Au viețile lor. Nu mai fac parte din viața lor. Nepoții? Îi găsesc foarte drăguți, îmi place să mă uit la ei, dar nu mai am același interes de a avea grijă de ei așa cum am avut de propriii mei copii. Nu mă mai simt responsabilă pentru ei. Nu mai am o relație cu soțul meu. Copiii au plecat. Nu mai am o slujbă, nu mai am nimic. Ce e viața mea? Am fost la psiholog, la psihiatru, am vorbit cu multă lume care a ajuns la concluzia că știu foarte bine ce fac și că e ok. Nu sunt forțată de nimeni să o fac”.

Dezbaterea pe care o lansează Jencquel este prematură, este de părere dr. Vianney Mourman, medic specializat în îngrijiri paliative la Spitalul Lariboisière din Paris. El spune că ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe ideea de a opri dorința de moarte, și nu pe legalitatea acestei chestiuni.

„Ca prioritate în societate și în practica medicală, este imperativă nevoia de a avea mai multe locuri și mijloace de îngrijire paliativă. Asta ar face ca recurgerea la moarte asistată să fie rezervată doar cazurilor excepționale”, argumentează medicul.

El recunoaște că în cazul oamenilor care trec prin dureri insuportabile este firesc să simtă nevoia de moarte, însă adesea, când durerea se atenuează, această dorință dispare.

În mod ironic, Jencquel este plină de vitalitate. Ascultă muzică Flamenco, stă într-un apartament elegant din Paris, în care cândva a locuit celebrul artist Fernando Botero. Este bogată și crede că bătrânețea vine cu trei variante, toate depinzând de mijloacele financiare: „Dacă oamenii au bani, își iau pe cineva care să-i îngrijească. Dacă nu au bani, se duc să locuiască la copiii lor. Ultima opțiune este azilul de bătrâni, dar nimic nu este mai deprimant decât asta”, spune Jacqueline.

Ea este de părere că trebuie să ia singură o decizie, înainte ca altcineva să o facă în numele ei, pentru că, statistic, majoritatea oamenilor de vârsta ei nu se mai simt bine.

În 2018, media în UE a anilor în care oamenii se bucură de o stare bună de sănătate a fost estimată la 64,2 pentru femei și 63,7 pentru bărbați, potrivit Eurostat.

Contraargumente

Criticii spun că practica sinuciderii asistate devalorizează viața umană, mai ales a celor cu boli terminale, și asta ar lua medicilor din rolul lor de vindecători de încredere. Iar limitele unei astfel de chestiuni sunt o pantă alunecoasă.

Se mai pune și problema unui diagnostic greșit, care ar putea duce la moartea unei persoane de fapt sănătoase. În plus, judecata pacienților bolnavi ar putea fi afectată de durere sau de extenuare.

„Mulți dintre pacienții care nu mai vor să trăiască din cauza suferinței pe care o îndură nu au avut de fapt acces real la mijloace prin care să reducă această durere”, arată dr. Mourman.

Desigur, nu este posibil să le fie luată toată durerea, dar îngrijirea paliativă poate face multe, spune medicul. „În loc să-i spui: Deci, suferi? Atunci te ajut să pui capăt vieții, mai bine am spune: Deci, suferi? Ce putem face ca să te simți mai bine?”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal